24 / 04 / 2024

Konya Mevlana'da 19 bin 750 metrekarelik alan dönüşüyor!

Konya Mevlana'da 19 bin 750 metrekarelik alan dönüşüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Mevlana Meydanı Yenileme ve Dönüşüm Projesi kapsamında 19 bin 750 metrekarelik bir alanda dönüşüm yapıldığını belirtti.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mevlana Meydanı Yenileme ve Dönüşüm Projesi'nin temel atma töreninde konuşma yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Murat Kurum, Konya Mevlana Meydanı Yenileme ve Dönüşüm Projesi kapsamında 19 bin 750 metrekarelik bir alanda dönüşüm yapıldığını dile getirdi. "Dünyada örnek gösterilecek projeleri başlatıyoruz" diyen Kurum, projenin bu yıl Ağustos ayında tamamlanacağını belirtti.

Kurum, Yeni Mevlana Meydanı’nın, Mevlana Çarşısı’nın ve Altın Çarşı’nın temellerini atacaklarını dile getirdi. Projeyi 19 bin 752 metrekarelik büyük bir alanda gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Murat Kurum, “Yeni Mevlana Çarşı’mızda yeni dükkânlarımızın yanında; süs havuzları, kesme kaya sokakları, harika kent mobilyaları, kapalı otoparkı ve yine medeniyetimizden izlerin hakim olduğu peyzaj çalışmalarımıza başlıyoruz. İnşallah buraya gelenler; sadece bir meydanı değil, bir tarihi kent merkezinin havasını, ruhunu teneffüs edecekler, 1000 yıllık bir tarih ve medeniyet birikimine şahitlik edecekler. Tabi Mevlana Çarşısı’nın temellerini atarken, 12 bin 715 metrekare alanda Altın Çarşı dönüşüm projesine de, eş zamanlı olarak başlıyoruz. Bu projemizde de; inşallah, yeni işyerleri yapacağız, çevre düzenlemelerimiz olacak, peyzaj projelerimiz olacak. Hak sahibi kardeşlerimizle sözleşmelerimizi imzaladık. İnşallah Altın Çarşı’nın da dönüşümünü en kısa sürede tamamlayıp Konyalı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu. 

Konya Mevlana da 19 bin 750 metrekarelik alan dönüşüyor!

“44 İLİMİZDE 79 TARİHİ MEYDANIMIZI YENİDEN İHYA EDİYORUZ”

Mevlana Çarşısı’nın 30 yıl boyunca, tüm Konyalıların hatıralarıyla dolduğuna vurgu yapan Bakan Murat Kurum, “Helal kazançla, esnaf sohbetleriyle, 7’den 70’e tüm Konyalılar için özel bir anlamı olan, hepimizin, bizzat benim de hatıralarımın olduğu özel bir mekandı. Fakat çarşımız; bugün Konyamızı, Mevlana Türbesi’ni ziyaret eden milyonlarca misafirimizin ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelmiştir. Bunun için, Büyükşehir Belediyemizle, esnafımızla birlikte çarşı kültürünü, ahilik davasını yaşatacak, tarih kokacak bir şehircilik projesi hazırladık. Eski Üzüm Pazarı yıllarından, Mevlana Çarşısı olduğu dönemlere kadar on binlerce Konyalının en güzel hatıralarına ev sahipliği yapan bu mekanda, şimdi inşallah yeni hatıralar birikecek. Biliyorsunuz; bakanlık olarak, 'Tarihe vefa, geçmişe saygı' sloganıyla; bugün tam 44 ilimizde; 79 tarihi meydanımızı yeniden ihya ediyoruz. Bu ihya projelerimizin en kıymetli olanı, 60 bin metrekare alanda yürüttüğümüz Yeni Mevlana Meydan Projemizdir. Bu projeyi tamamladığımızda; Hazreti Mevlana’yı ziyarete gelen her bir misafirimiz büyük bir meydandan başlayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak. Önce Mevlana Meydanı önünde yapacağımız Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da alışverişini yapacak olan misafirlerimiz; sonra içerisinde şehir müzesinin, bedestenlerin, kervansaray mimarisiyle yapılacak otellerin, Konya mutfağının eşsiz lezzetlerinin olacağı gurme sokağına gidecekler” açıklamasında bulundu. 

Konya Mevlana da 19 bin 750 metrekarelik alan dönüşüyor!

“44.5 MİLYON LİRA OLAN MİLLET BAHÇESİNİ 108 BİN METREKARE ALANDA YAPIYORUZ”

Eski stad alanına fidan dikileceğini belirten Bakan Kurum, “Millet bahçemizi; çocuklarımız için tenis kortu, basketbol sahası, satranç grubu, oyun alanlarıyla; yine gençlerimizin kitap okuyacakları millet kıraathanesiyle; göleti, Türk-İslam Bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla Konyamıza, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz. Yatırım bedeli 44.5 milyon lira olan bu millet bahçemizi; 108 bin metrekare devasa bir alanda yapıyoruz. Projemizi inşallah bu yılın Ağustos ayında tamamlayıp sizlerin, Konyalı hemşerilerimizin, gençlerimizin hizmetine sunacağız. Yine bu millet bahçemizde, selâtin camileri gibi kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan çok güzel bir camimizi de Konyalı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. 23 metre kubbe çapıyla, 59 metre yüksekliğindeki 4 minaresiyle, açık avlusuyla birlikte 14 bin 400 kardeşimizin aynı anda saf tutacağı camimizin de temellerini bugün atıyoruz. Yeni millet bahçemiz, yeni camimiz, Konya için hayırlı uğurlu olsun. Anadolu Selçuklu Devletinin yönetim merkezi olan Alâeddin Tepesinin etrafında bulunan tüm binaların cephelerini ve çevre düzenlemelerini Konya’mızın tarihi dokusuna uygun olarak yeniliyoruz. İlk etapta 60 bağımsız bölümün çalışmalarını tamamladık” diye konuştu.

Konyalı hemşehrileri için ter döktüklerine vurgu yapan Bakan Kurum, “Büyük hayallerimiz var. Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız. Çünkü bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. Bu şehir bugüne kadar Cumhurbaşkanımıza, AK Partimize, davamıza, hep en büyük vefayı gösterdi, en büyük desteği verdi. Her seçimde rekor üstüne rekorlar kırdı. Sizler gereğini yaptınız. Şimdi sıra bizde. Sizlere söz veriyoruz. Her an şu caminin köşesinden Sultan Alâeddin ordusuyla bizleri selamlayacak; şu meydandan Hazreti Mevlana talebeleriyle çıkıverecek; yukarı caddeden Hacı Veyiszade Mustafa Efendi ve Şems Hazretleri gelecekmiş gibi hissediyoruz. Onların gezdiği, dolaştığı, ruh kattığı bu sokakların, bu çarşıların, bu aziz şehrin imarı ve ihyasını bir şeref biliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Konya’nın tüm sokaklarına ve caddelerine sinmiş Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konyamızı, marka şehir haline getireceğiz. Bir taraftan  TOKİ  eliyle başlattığımız 50 bin ve 100 bin sosyal konut projeleri kapsamında; Konyamızda 6 bin 472 konutumuzu yatay mimari esaslı, mahalle kültürünü yaşatan bir anlayışla inşa ediyoruz. Bir taraftan Sahibata Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için çalışmalarımızı başlatmışken; diğer taraftan Karatay’da Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitemizde 2 bin 690 sanayi birimi, 134 ticari alanı inşa ediyoruz. Yine bir yandan Konya’da başlattığımız 2 milyon 216 bin metrekare büyüklüğündeki 13 millet bahçesi projemizi sürdürürken; öte yandan İller Bankamızla; Konya’nın altyapı ihtiyaçlarına dair yatırım değeri 1.6 milyar lira olan 38 projemizi de büyük oranda tamamladık. Bugüne kadar 2023’ün, 2053’ün, 2071’in Konya’sı için el ele, gönül gönüle, canla başla çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz.”

Balıkesir'e 2023'e kadar 15 bin yeni konut müjdesi!

İstanbul'da 117 bin konut dönüşüyor!

Konya'da 2020 Aralık'ta 2 bin 983 konut satıldı!


Geri Dön