25 / 04 / 2024

Koronavirüsün inşaat malzemeleri sanayisine etkileri!

Koronavirüsün inşaat malzemeleri sanayisine etkileri!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mart 2020 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı 2020 yılı mart ayında değer olarak geçen yılın mart ayına göre yüzde 5,8 geriledi.



Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mart 2020 sonuçları yayınlandı. Yeni yılın ilk iki ayında iç piyasanın da canlanması karşın inşaat malzemeleri sanayisi ağırlığını ihracata verdi ve ihracat ocak-şubat aylarında yükseldi. Ancak mart ayında pazarlarda yaşanan olumsuz gelişmeler ihracatta değer kaybetti.

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı 2020 yılı mart ayında değer olarak geçen yılın mart ayına göre yüzde 5,8 düşüş gösterdi. Miktar olarak geçen yılın mart ayına göre yüzde 22,4 yükselen inşaat malzemeleri sanayi ihracatı 5,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ancak miktar olarak artan ihracatın değer olarak düşmesine, ihracat birim fiyatlarındaki gerileme neden oldu.

İhracat birim fiyatı son 7 yılın en düşük seviyesine indi

İnşaat malzemeleri ihracatında ortalama birim fiyatı geçtiğimiz yılın mart ayında 0,43 dolar/kg olarak açıklanırken 2020 yılı mart ayında 0,33 dolar/kg oldu. İhracat birim fiyatları, yaşanan bu düşüş ile son 7 yılın en düşük ortalama ihracat birim fiyatları seviyesine düştü.

İthalat mart ayında beklenmedik şekilde arttı

İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı değerlendirildiğinde mart ayında geçtiğimiz yılın mart ayına oranla yüzde 3,2 artarak 229 bin ton olarak açıklandı. İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı değer olarak ise mart ayında 2019 yılın mart ayına göre yüzde 4,8 yükselerek 585 milyon dolar seviyesinde yaşandı. İnşaat malzemeleri ithalatı yeni yılın ilk üç ayında da artış eğilimine devam etti. İnşaat malzemeleri ithalat ortalama birim fiyatı ise mart ayında 2019 yılı mart ayına göre yüzde 2 arttı ve 2,51 dolar/kg seviyesinden 2,56 dolar/kg seviyesine ulaştı.

İhracat birim fiyatları 7 alt sektörde geriledi

Bu yılında mart ayında 8 alt ürün grubundan 7’sinin ihracat birim fiyatları geçtiğimiz yılın mart ayına göre düştü. Fiyat gerilemesinde alt gruplarda farklı oranlarda yaşandı. Fiyatı artan tek sektör yüzde 18 ile ağaç ve ahşap ürünleri oldu. Mart ayında prefabrik yapıların ihracat birim fiyatı yüzde 29,9 azaldı. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 25 düştü. Yalıtım malzemesi ortalama ihraç birim fiyatı da yüzde 14,5 düştü. 

Mineral ürünler ihracat miktarını artırdı

2020 yılının mart ayında 8 alt ürün grubundan 5’inde ihracat miktar olarak geçtiğimiz yılın mart ayının üzerine çıktı. 2020 yılı mart ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 65 ile prefabrik yapılarda yaşandı. Yüksek miktar artışı yaşanan diğer alt sektör yüzde 33,4 ile mineral ürünler olarak açıklandı. 

Mart ayında ihracatını değer olarak artıran iki alt sektör oldu

Bu yılın mart ayında 8 alt ürün grubunun 6’sında ihracat değer olarak geçtiğimiz yılın mart ayının altında yaşandı. Mart ayında değer olarak sadece 2 alt sektör arttı. Prefabrik yapılarda ihracat değer olarak yüzde 15,8 artış gösterdi. İhracatı değer olarak artan diğer alt sektör yüzde 0,9 ile mineral ürünler olarak açıklandı. Değer olarak ihracatı en çok düşen sektör yüzde 11,1 ile yalıtım malzemeleri oldu. Elektrik malzemeleri ihracatı da değer olarak yüzde 10,7 düştü. Demir çelik ürünleri ihracatı değer olarak yüzde 7,5, metal bazlı ürünlerin ihracatı da yine değer olarak yüzde 6,3 düşüş kaydetti.

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe toparlanma sinyalleri!


Geri Dön