19 / 04 / 2024

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Türkiye'deki gayrimenkul sektörü ve paydaşlarını buluşturan, kamu ve özel sektör iş birliğiyle sektörü daha ileriye götürmeye, küresel ekonomiye, dijital dönüşüme, gayrimenkulde sosyal etki ve şehirlere değinilen RE360 Gayrimenkul Buluşması, dün MIPIM Stratejik partnerliğiyle düzenlendi.



Türkiye'deki gayrimenkul sektörü ve paydaşlarını buluşturan, kamu ve özel sektör iş birliğiyle sektörü daha ileriye götürmeye, küresel ekonomiye, dijital dönüşüme, gayrimenkulde sosyal etki ve şehirlere değinilen RE360 Gayrimenkul Buluşması, dün MIPIM Stratejik partnerliğiyle düzenlendi. Normalleşmeyle birlikte başlayan geçiş döneminin değerlendirildiği ve “Pandemiden Sonra Sektörü Ne Bekliyor?” başlığı altında konuşulan RE360, Türkiye’nin yeni nesil dijital etkinlik, sektörel içerik ve işbirliği platformu olan Digital Network Alkaş (DNA) çatısı altında başarıyla yapıldı.

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. RE360’ta Paris Sorbonne Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi, Girişim, Bölge ve İnovasyon Kürsüsü Kurucusu ve Bilimsel Direktörü Prof. Carlos Moreno, insanların merkezinde bulunduğu ve her yere 15 dakikada varılabilen 15 dakikalık şehirlerin yükselişine ilişkin konuştu. Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer’in artık akıllı kentlerin değil, aklını kullanan kentlerin gündemde olduğuna dikkat çektiği konferansta, Seul, Singapur, Londragibi şehirlerin Kovid-19 salgınındaki çalışmaları anlatıldı.

Arup ,Dijital Uygulamalar Lideri Alvise Simondetti, “Geleceği Hızlandıran Pandemi, Sektörde Nasıl Bir Dijital Dönüşüme Neden Oldu” ismindeki oturumda koronavirüs salgınıyla alışverişin online platformlara geçtiğini ve dünyanın dört bir yanındaki devletlerin kararlarını alırken veriyi takip ettiğine dikkat çekerek, böylece mimarlık, mühendislik ve inşaat sektörlerinin dönüşümüne hız kazandırarak devam ettirdiğini vurguladı. 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Yaşamı normale döndümede yol alan şehirlerden ilham alan “Dünyanın Farklı Şehirleri Anlatıyor:

Normalleşmenin Yol Haritası” oturumunun moderatörlüğünü PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu üstlendi. Oturumda ARUP, Akıllı Şehirler Lideri Ersoy Pehlivan, İTÜ, European Real Estate Society (ERES) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kerem Yavuz Arslanlı, Türkiye Belediyeler Birliği Çevre ve Şehircilik Müdürü ve Mimar Cüneyt Türkmen kentleşmeye ilişkin bir yol hatirası hazırladı. Konuk şehirlerle ilgili konuşan uzman isimler ise Londra Enfield Belediye Konsey Üyesi Nesil Çalışkan, Singapur’dan DP Architect Direktör Hui Min Chan, Seul’dan Şehir Plancısı, Şehir Fütüristi ve Mimar Edward Yang oldu.

Sektörün salgın performansının, yatırımların ve gelecekle ilgili beklentilerin değerlendirildiği oturumun moderatörlüğünü Alkaş/Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş üstlendi. Hepsiemlak CEO’su Zeynep Tandoğan, Galataport İstanbul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Tavas, Nata Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Tanık konuşmacı oturum konuşmacıları oldu. 

MIPIM Stratejik partnerliğinde yapılan RE360 Ana Sponsoru FİBA Commercial Properties, Co-Sponsor Kuzu Grup, Oturum Sponsoru Denge Değerleme ve Özay Hukuk , Sponsorlar Galataport İstanbul ve Polat olurken; destekçi kuruluşların isimleri şu şekilde:

Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi, AYD, GİSP, GKL, GYODER, İMSAD, İNDER, LİDEBİR, Marmara Belediyeler Birliği, PERYÖN, TRFMA, TTYD, Türk SMD, Urban Land Institute

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Kamudan özel sektöre, yatırımcıdan hizmet üreticilere kadar bütün ilgili kurum ve kuruluşları buluşturan RE360, Alkaş’ın sektörel içerik ve etkinlik platformu Digital Network Alkaş (DNA) çatısında 722 üst düzey sektör temsilcisinin katılımıyla yapıldı. 

Yonca Aközer: “İlham verici örneklerle umudun işaretleri” 

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, RE360’ta dijital değişim ve dönüşümle şekillenen yeni ekonomide gayrimenkul sektörü ve ilişkin sektörlerin hızlı ve zorlu adaptasyon sürecine ve salgının ardından Türkiye ve dünyadaki ilham verici örnekleriyle aktarmayı planladıklarına dikkat çekti. Aközer, geleceğe hız kazanıran salgın sürecinin sektördeki değişimlerine ilgili de ayna tutan konferansı, Türkiye’nin yeni nesil dijital etkinlik, sektörel içerik ve işbirliği platformu Digital Network Alkaş (DNA), aracılığıyla yaptıklarını anımsattı. 

Türkiye’den ve dünyadan önemli adlarıaynı bir araya getirmeleri sebebiyle çok mutlu olduklarına vurgu yapan Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, hayatı normale döndürmekte olan ve gelecek trendleriyle yol alan kentlerin ilham verici ve umudun işaretlerini kapsayan öykülerinin konuluşduğuna vurgu yaptı. Aközer, Kovid-19 salgını sebebiyle sektörün zor günler geçirdiğine fakat durulmadığına dikkat çekti. 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Avi Alkaş: “Türkiye’nin yurtdışında tanıtımını yapma hedefiyle yol alıyoruz” 

Alkaş/Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, Türkiye’deki en dinamik sektörlerden biri olan ve bağlantısı bulunan birçok sektörü de etkileyen gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisindeki yerinin altını çizerek, önemli açıklamalarda bulundu.

RE360’ta 5'inci seneye girdiklerine vurgu yapan Alkaş/Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, yakın bir zamanda yine kahve molalarında yüzyüze sohbetlerin yapıldığı yerlerde buluşmalar yapmayı umduklarınaı, hibrit modele geçileceğine dikkat çekti ve “Gayrimenkul ve paydaşlarına katkıda bulunmak, Türkiye’nin de yurtdışında tanıtımını yapmak hedefiyle yol alıyoruz” diye konuştu.

Filippo Rean, Reed MIDEM, Gayrimenkul Bölüm Direktörü: “Avrupa’da büyük yatırımcılar gayrimenkule döndü”  

Kovid-19 salgınının hızının yavaşladığını ve son 6 ayda çok daha iyi durumların görüdüğünü dile getiren Filippo Rean, aşılamadaki hızlanmayla beraber umutlarında arttığını söyledi.  

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Gayrimenkul sektöründeki dinamiklerin değerlendirildiğinde çok büyük etkinliklerin olduğunu dile getiren Rean, aşılamanın hızlanmasıyla kıta Avrupası’ndaki işlerin olumlu olarak değiştiğini söyledi. “Bu dönüşümde mega şehirlerin nasıl değişeceği tartışılırken, kurumsal yatırımcı tarafında inanılmaz yükseliş var. Büyük gruplar yatırım yapmaya başladı. Özellikle Avrupa kıtasında büyük yatırımcılar gayrimenkule yatırım yapıyor ve bunu yeni kuşağın beklentileri konusunda gerçekleştiriyor” diye konuşan Rean, “5 bin kişinin katılacağı bir etkinlik düzenliyoruz, kıta Avrupası’nı ana lokasyon olarak belirlediğimiz etkinliğimize inanılmaz olumlu tepki aldık. İşlerin rayına girdiği Avrupa kıtasında kasımda ise gayrimenkul ve perakende ile ilgili bir etkinliğimiz olacak” açıklamasında bulundu. 

Fatma Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı: “Kuzeyşehir Toplu Konut Projesiyle modern yapılaşma ile geleneksel yaşam kültürü harmanlanacak”

Öncelikle RE360 gibi gayrimenkul sektörünün dinamiklerinin buluşmasın öncü olan, bütün paydaşların bir araya gelmesini sağlayan etkinlikleri çok önemsediğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bir belediyenin en önemli görevlerinden biri insanlara çağdaş, refah seviyesi yüksek yaşam alanları oluşturmak… Türkiye'nin en büyük konut projesi olarak gösterilen Kuzeyşehir Toplu Konut Projesi ile 250 bin kişinin bir arada yaşadığı, modern yapılaşma ile geleneksel yaşam kültürünü harmanlandığı ve yatay mimarinin desteklendiği bir projeyi hedefliyoruz. Kentin gözbebeği olacağını düşündüğüm projenin hayata geçirilmesiyle sanayi çalışanlarının uygun fiyatlarda konut sahibi olabilmesinin yanı sıra insanların yolda harcadığı zaman ve yakıttan tasarruf sağlanacak. Cami, manav, kasap, bakkal gibi geleneksel sokak yaşam unsurları korunacak” diye konuştu.

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?
 
Kuzey Şehir’de hayatını sürdürecek olan vatandaşların, eğitimden sağlığa, sosyal hayattan ulaşıma, bütün fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını şehir merkezine gitmeden karşılayabileceklerine vurgu yapan Fatma Şahin, şunları kaydetti:

“Mahallenin yeşil alanla çevrelenmesi, farklı ölçeklerde meydanların oluşturulması, araç yollarının sınırlandırılması, engellilerin kullanımını da içeren otoparklarla, ulaşım ağının ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınması, projenin temel tasarım ilkelerini oluşturacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanımını kendi binalarımızda daha verimli olarak kullanmaya özen gösterirken, ayrıştırmaları, yeniden kazanan dönüşüm projelerini de aktif olarak uygulamaya devam ediyoruz.” 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Alvise Simondetti: “Basit tutmak” yerine “karmaşık tutmak” 

“Geleceği Hızlandıran Pandemi, Sektörde Nasıl Bir Dijital Dönüşüme Neden Oldu” isimli oturumdaAlvise Simondetti (Global Lider, ARUP Explores) dünya salgının sağlık, sosyal yaşam ve ekonomi alanlarında verdiği hasarları atlatmak için çalışırken; sektörümüzün toplumu ve bireyleri iyileştirecek mekanları yaratmadaki hayati rolünün altını çizdi. Alvise Simondetti binaların dijital şekilde inşa edilmesinden, insan becerilerinin yerine geçen gelişmelere, 1954 yılında yapılan Llyod’s of London’ın restorasyonundan, üretim için tasarımdan ve “basit tutmak” yerine “karmaşık tutmaktan” bahsedetti ve geleceğe yolculuğa çıkardı.

“Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat sektörlerinde dijital dönüşüm 2019 yılında halihazırda devam ediyordu ve bu sürecin tamamlanmasının coğrafya ve sektöre bağlı olarak on yıldan uzun süreceği tahmin ediliyordu. Pandemi başlayınca ve toplum kapanmak zorunda kalınca bu dönüşüm de hız kazandı” diye konuşan Alvise Simondetti, şunları kaydetti:

“Alışveriş online ortama kayınca ve dünyanın dört bir yanındaki devletler kararlarını “veriyi takip ederek” almaya başlayınca, Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat sektörünün de dönüşümünü hızlandırması zorunluluk haline geldi. Bu dönüşümün üç unsurunu, bir tasarımcının perspektifinden sunmak istiyorum: Veriyle, dijital fabrikasyonla ve dijital operasyonlarla tasarlamak ve karar almak. Bu unsurların her biri, kapanma sebebiyle hız kazanan en iyi uygulamaların yakın dönemden örnekleriyle zenginleşecek  ve topluma pandemi sonrasında da faydalar sağlayacaktır.” 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Finans kaynağına ulaştıran yeni anahtarlar:

Çevreye etki-Sosyal etki-Yönetişim ESG (Environmental-Social- Governance) (Türkçe açılımı ile Çevreye etki-Sosyal etki-Yönetişim) gelişmiş ülkelerde son zamanlarda hayata geçirilen bir değerleme kriteri oldu. Artık kuruluşların performansları bu üç unsurda ne durumda olduklarına bakılarak derecelendiriliyor ve kredi alabilmeleri, yatırım alabilmeleri bu dercelendirmenin neticesindeki notlarına bağlı olarak olumlu veya olumsuz şekilde oluyor. ULI tarafından ESG’nin Sosyal Etki konusuna nasıl yaklaşımda bulunulması ve değerlendirilmesiyle ilgili geniş bir çalışma gerçekleştirdi ve bu çalışmaya ait neticeleri raporladı. 

ULI’nin bu oturumunda bu rapordaki veriler tartışlarak, sosyal etki konusunun değerlendirilmesinin nasıl yapıldığı incelendi. RE360’taki ESG’nin S’si panelinde moderatörlüğü ULI Türkiye Başkanı Zafer Baysal üstlendi. Konuşmacılar VMG Advisors LLP, Gayrimenkul Direktörü Didem Erendil ve Urbanalytic Kurucu Ortağı Bilge Turcan olarak kaydedildi. ESG’ye uyumun genel standart olacağuna dikkat çeken Didem Erendil, yeşil mutabakatın önemli olduğunu da vurguladı ve “Pek çok kurum ve kuruluş sinerji içinde olmalı. Hedef 2030’da doğayı kirletmeyen, bütün toplum için nitelikli kentsel alanlar yaratmak olmalıdır” diye konuştu. 

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) başlığında konuşan LLP Gayrimenkul Yatırımları Direktörü Didem Erendil, bu kapsamda Londra’da lüks konut üreticilerine projenin büyüklüğüne göre, yüzde 30 ila 35 arasında sosyal konutun geliştirme şartı koyulduğuna dikkat çeken Erendil şöyle konuştu: 

“Kamusal alanı yaratılarak belli sosyal faydalar yaratılıyor. Site tarzı gettolaşma yerine bu tarz çalışma yoluna gidiliyor. Dolayısıyla artık ESG ve sosyal fayda planlanarak kullanılacak, yeşil kredilere ve finansmana daha kolay ve ucuza erişim sağlayacak.”  

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

“Yaşam alanları yaratmada gelişmeliyiz”

Urbanalytic Limited Kurucu Ortağı Bilge Turcan ise, yalnızca projenin tamamlanma zamanına değil, 5 sene sonraki durumunun dikkat alınmasının gerekli olduğunu vurguladı. “10-15 yıl sonra kullanıcılar hala bizim düşündüğümüz gibi mi kullanacak belediyeye nasıl bir yük bindirecek” şeklinde konuşan Turcan, “ESG son 10 yıldır hayatımızda. Sürekli konuyla ilgili mevzuatları ekleniyor ve her geçen yıl katılaşıyor. Dolayısıyla bütün toplum için yaşam alanları yaratma konusunda geliştiricilerin kendini geliştirmesi gerekiyor” dedi.

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Sektörün Pandemi Performansı ve Geleceği 

Moderatörlüğünü Alkaş/Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş’ın üstlendiği “Sektörün Pandemi Performansı, Yatırımlar ve Geleceğe Dönük Beklentiler” başlıklı oturumunda Hepsiemlak CEO’su Zeynep Tandoğan, Galataport İstanbul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Tavas, Nata Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Tanık konuşmacı olarak bulundu.

Alkaş/Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, “Pandeminin ardından normalleşmeye girdiğimiz dönemdeyiz. Dijital platformlar iyice hayatımıza girdi. Dijital platformların sektörü canlandırmak için katkılarını, gayrimenkulde teknolojinin geleceğini masaya yatırıyoruz” diye konuştu.

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?
 
Hepsiemlak CEO’su Zeynep Tandoğan, koronavirüs salgınıyla beraber konutlara çekildiğimizi, konutlardan çalışmaya alıştığımızı, başlardaki dengeyi koruma çabasının artık yerleştiğini; bu sürecde sonuna gelmek üzere olunduğuna vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“Hız, kolaylık ve deneyim yaratmak bizim için anahtar kelimeler. Pandemi dijitalleşmeyi çok hızlandırdı. Biz de işimizi büyüttük, yeni teknolojiler ekledik. Teknolojik dönüşümümüzü pandemiyle iyice hızlandırdık.”

Nata Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Tanık, Kovid-19 salgını sürecinde AVM sayılarını 5’ten 8 yükselttiklerine vurguyaparak, bunun sektöre ve Türkiye’ye duydukları güvenden kaynaklandığını belirtti. AVM’lerinde 4 tane de kütüphaneye yer verdiklerini dile getiren Tanık, ayrıca açık alanda tiyatro sinema ve gibi etkinlikler için çalışma yaptıklarını aktardı. Bunun haricinde e-ticareti entegre etmeyle ilgili de çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Tanık, “AVM’lerde bazı bölümler sağlık merkezlerine çevrilebilir, sınav merkezi olarak da bakıyoruz. Artık AVM’lere alışverişin dışında daha farklı simgelerle bakmak lazım” diye konuştu.

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Galataport ile daha açılmadan ödüller kazanmaktan ve ödüllere aday olarak gösterilmekten duydukları mutluluğun altını çizen Galataport İstanbul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Tavas, dünyada ilk kez kurgulanan bir terminal alanı sağlayan Galataport’taki sahil şeridinin gemi olmayınca halka açılarak yürüyüş alanı şeklinde kullanılacağını dile getirdi. Yeme içme alanları ile ofis alanlarının bulunduğu Galataport’a yalnızca gemilerden senede 1.5 milyon, şehre gelen turistlerin gelmesiyle beraber 8.5 milyon yabancı ziyaretçi beklediklerine dikkat çeken Tavas, toplam 25 milyon ziyaretçi öngördüklerini dile getirdi. Projenin yine bin 400 araç kapasiteli otopark alanı yapılarak bölgeedeki otopark probleminin de çözüleceğini dile getiren Tavas, “3 bin 500 kişiye doğrudan 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacağız” dedi.
 
Öğleden sonra yapılan oturumun açılış konuşmasını ise Fiba Commercial Properties Yönetim Kurulu Üyesi/CEO Yurdaer Kahraman üstlendi.

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

“Dijitalleşmenin geleceğini planlamalıyız…”

Gelecekte teknoloji ve inovasyonun iş dünyasının ana gündem maddesi haline geleceğine dikkat çeken FİBA CP CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman, teknolojinin geçen her günde ivmesini yükselterek hayatımızın vazgeçilmezi olduğunavurgu yapıyor. Kahraman, "Hayatımız teknoloji ile kolaylaştı, hızlandı ve tahmin edemeyeceğimiz kadar esnek bir hale geldi. Şimdi içinde bulunduğumuz normalleşme döneminde dijitalleşmenin geleceğini planlamamız, teknoloji ile barışık yeni iş dünyasının kurallarını netleştirmemiz gerekiyor. Sektörümüzün bu konuda alacağı uzun bir yol var. FİBA CP olarak Türkiye’nin önde gelen ticari gayrimenkul yatırımcılarından biriyiz ve dijital ekonomiye teknolojik dönüşüme büyük önem veriyoruz. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde sektörümüzde bir ilki gerçekleştirdik. FİBA CP’nin bütün departmanlarına Robotik Süreç Optimizasyonu’nu entegre ederek süreçlerimizi 7/24 yönetilebilir hale getirdik. Bu teknolojik atılımın, hizmetlerimizi en yüksek verimlilik seviyesine yaklaştırmada önemli bir adım olduğunu düşünüyorum" açıklamasında bulundu. 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Prof. Carlos Moreno: “15 Dakikalık Şehirler ilham veriyor”

Dünyaca ünlü araştırmacı, Fransa’nın Paris IAE Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde profesör ve ETI (Girişimcilik, Alan, İnovasyon) Kürsüsü kurucusu ve bilim direktörü olarak görevde bulunan Carlos Moreno, günümüzde kentsel organizasyonun çok fazla zaman kaybettirdiğine ve kişilerin yaşam kalitesini düşürdüğüne vurgu yaparak, şehir planlamasının adil bir hayat, sağlık ve iklim konularını göz önünde bulundurarak yeni bir yaklaşım koyulması gerektiğini dile getirdi. 

“Covid-19 krizi, sıhhi niteliğe sahip sistemsel ve kentsel bir kriz olarak, şehirlerin gücünü ortaya koydu. Virüsün yayılmasının önüne geçmek için şehirleri sessizliğe gömmenin gerekmiş olması, şehir planlamamızı yakınlığın getirdiği ekonomik, ekolojik ve toplumsal değeri öncelikli kılacak şekilde yeniden düşünmemiz gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuşan Carlos Moreno, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

”Kısa vadede Covid-19 ile, uzun vadede ise iklim değişikliğiyle yüzleşebilmek için kentsel yaşam tarzımızda köklü değişiklikler yapacağız. Şehrimizde yapılan uzun yolculukları ve bunlarla ilişkili yoğunlukları yeniden düşünmemiz gerekiyor. Şehirlerimizin tek ihtisaslı odak noktalarını tekrar gözden geçirip, çok merkezli şehirlere ivme kazandırmamız gerekiyor. Yüzümüzü çok kutuplu ve çok işlevli bir şehre dönmeliyiz. Bu yeni ve çok merkezli şehri ortaya çıkarmak için yürüyerek veya bisikletle en fazla 10-15 dakikalık mesafede bulunacak temel ve yerel hizmetlere kapsamlı erişimi öncelikli kılmalıyız. Bunu Paris’te yakınlıkların şehri, “15-Dakikalık Şehir” olarak adlandırdık.” 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

Dünyanın Farklı Şehirleri Anlatıyor: 

Normalleşmenin Yol Haritası

“Dünyanın Farklı Şehirleri Anlatıyor: Normalleşmenin Yol Haritası” oturumunda; aşılamayla koronavirüs salgınının yayılma kabiliyetini sınırlandırabilmiş ve normale dönüş adımlarını belirlemiş 3 şehirden yetkililer konuk oldu. Uzak Doğu ve Avrupa örnekler, katılımcılar ve sorularla renkli bir platforma sahne olan oturumda, umut ve ilham dolu bir konuşma yapıldı.

Londra, Singapur ve Seul örneklerinin aktarıldığı oturumun moderatörlüğünü Ersun Bayraktaroğlu (PwC Türkiye Ortak/Gayrimenkul Sektörü Lideri) üstlenirken; ARUP, Akıllı Şehirler Lideri Ersoy Pehlivan, European Real Estate Society (ERES) Yönetim Kurulu Üyesi, İTÜ’den Doç.Dr. Kerem Yavuz Arslanlı ve Türkiye Belediyeler Birliği Çevre ve Şehircilik Müdürü ve Mimar Cüneyt Türkmen şehirleşmenin yol haritasını oluşturdu.  Oturumda Şehir Plancısı ve Şehir Fütüristi, Mimar Edward Yang, Seul örneğini geleceğin şehri tasarımı üzerinden açıkladı. Londra Enfield Belediye Konsey Üyesi Nesil Çalışkan Londra ve DP Architect Direktör Hui Min Chan Singapur örnekleri vererek ufukları açan analizlere imza attı.  

“Yaşam kalitesini yükseltmek esastır ve programlar buna bağlı olarak yapılıyor”

Çok sıra dışı bir senenin geride bırakıdığıne ve bu sürecin kentleri de insanları da etkilediğine dikkat çeken Londra Enfield Belediye Konsey Lideri Nesil Çalışkan, kendilerinin de belediye meclisi olarak bu çerçeve de pek çok konuyla ilgilendiklerine vurgu yaptı. Çalışkan, “Son bir yıl içerisinde yasal sorumluluklarımız altında yaşarken işimizi de devam ettirmek zorundaydık. İnsanlara uygun fiyatla konut sunmak, koruma sağlamak gibi sorumluluklarımız var” diye konuştu.

Daha fazla sosyal konut fırsatı sağladıklarına dikkat çeken Çalışkan, “Özel yeşil alan yaratmanın önemini de bu süreçte gördük. Bu süreçte yerel yönetimlerin önemi daha iyi anlaşıldı. Merkezi yönetimden gelecek verileri bekleyemezdik. Yaşam kalitesini yükseltmek esastır ve programlar buna bağlı olarak yapılıyor.

Kısıtlamaları da yavaş yavaş kaldırıyoruz. Sanat, tiyatro gibi sektörler bu süreçten çok fazla etkilendi. Bununla birlikte elbette emlak sektörü de etkilendi”  diye konuştu. 

Londra’da ev ihtiyacının çok fazla olduğuna fakat bunun için yeterli yer bulunmadığına dikkat çeken Çalışkan, “Maliyetler bu süreçte çok arttı. Konut fiyat değerlemeleri sürekli güncelleniyor. Şirketler alternatif sosyal konut projeleriyle bize geliyorlar" dedi. 

Kovid-19 salgınından sonra gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

“Singapur bir pandemi hazırlık planına sahipti” 

Singapur’dan DP Architect Direktörü Hui Min Chan, yaptığı açıklamasında “Singapur bir pandemi hazırlık planına sahipti. Pandemi duyurulmadan önce buna yönelik planlarımız mevcuttu. Pandemi sürecinde ciddi çalışmalar yaptık. Aşılamada yüzde 50'nin üzerine çıkmış durumdayız. Koronavirüsun ekonomi üzerinde oluşturduğu etkileri de azaltmaya çalışacağız” dedi. Bu dönemde konut ve ofis tasarımlarının nasıl değiştiğine ilişkin gerçekleştirdikleri çalışmalarda müşterileriyle görüştüklerini ifade eden Chan, “İnşaat sektörü üzerindeki etkiler de var, buraya giden çalışanlar ciddi oranda takip ediliyor. Yüksek miktarda bir dijitalleşme süreci de söz konusu. Sürdürülebilir yaşam ve yeşil bir vatandaşlık konsepti çerçevesinde doğal kaynakların kullanımı konusunda bireyleri bilinçlendirme hedefimiz var. 2030 yılına hedef koyduğumuz karbon azaltma hedefleri var. Enerji maliyetlerini azaltacağımız bir sistem üzerinde de çalışmalarımız var. Dijital inşaat alanı da önemli” açıklamasını yaptı.

“Pandemiyle birlikte şehir merkezi kavramı ortadan kalktı” 

Seul’den Şehir Plancısı, Şehir Fütiristi ve Mimar Edward Yang, Kovid-19 salgını sürecinde artık şehir merkezi kavramının ortadan kalktığının altını çizerek, insanların pandemide konutlarında daha fazla vakit geçirmesinin şehir kavramında da değişiklikler yarattığını belirtti. Yang, “Değişimlerden etkilenen bir kesim de genç nesil. İnsanlar artık evlerinde daha çok zaman geçiriyor. Kentsel alanlar boşalıyor. Tüm alışılmış faaliyetler etkileniyor. Güney Kore'de kentsel yaşamda evde kalmanın etkisini görmüş olduk” dedi. Bu süreçte verileri de yakından takip ettiklerini aktaran Yang, “Biz sadece insanların sağlık verilerini değil diğer verilerini de inceliyoruz. Yaptıklarımızın insanları değil veri izlemek olduğunu düşünüyorum” dedi. Gerçek dünya ile dijital dünyanın farklı düşünülmemesi gerektiğine vurgu yapan Yang, “Şehri dijital bir ortam gibi yönetiyoruz. Hem fiziksel hem de dijital dünyamızı aynı güzellikle koruyoruz” şeklinde konuştu.

Emlak sektöründe kendilerini önemli problemlerin beklediğine dikkat çeken Yang, “Bugüne kadarki emlak sektörü planları, yüksek yoğunluklu planlardı. Bugün arazi kullanım planı ve yoğunluğu dengelemek önem kazandı” şeklinde konuştu. Yang, “Böyle bir salgında şehir merkezi kavramı kalmıyor. Pandemi sürecinde zaten şehir merkezindeki her şeyi kapatıyoruz” diye konuştu.

“Virüsü izlemek veriyi izlemektir” ifadelerini kullanan Yang, bulaşın nerede yaşandığını bilmenin insanların korunması için oldukça önem arz ettiğine dikkat çekti. Kovid-19 salgınını yönetmek için ayrıntıya ihtiyaç bulunduğuna da vurgu yapan Yang, şu açıklamalarda bulundu: 

“Anca bu sayede yeni kentsel planları hayata geçirebiliriz” şeklinde konuştu. Pandeminin birçok şeyi de değiştirdiğini belirten Yang, “Emlak tarafında satın alma pratikleri de değişti. Ticari alanlar ve konut alanlarının yeni bir ticari anlayışla tasarlanması lazım. Dünya nüfusunun yüzde 90'i kentlerde yaşar ve yeni bir salgın çıkarsa ne yapacağız? Bunu şimdiden düşünmek gerekiyor.” 

Ersun Bayraktaroğlu (PwC Türkiye Ortak/Gayrimenkul Sektörü Lideri) gelecek için umudunun çok olduğuna, sosyal konutların önemli hale geldiğine, dijital dönüşüm ile ekosistemin beraber beslendiği günlere gelindiğine dikkat çekti.

Gayrimenkul sektörü hareketleniyor!

2021'in ilk çeyreğinde konut fiyatlarında rekor artış!

Gayrimenkul sektöründe yatırımlar artacak!


Geri Dön