25 / 04 / 2024

Kuzey Çevre Yolu'nda çalışmalar tekrar başladı!

Kuzey Çevre Yolu'nda çalışmalar tekrar başladı!

İhalesi yargıya taşınınca 1 yıl geciken Kuzey Çevre Yolu'nda çalışma tekrar başladı. İlk etap 2017'ye yetişecek. Gecikme olmasa proje EXPO'ya yetişecekti.



Yapım ihalesi yargıya taşınan ve bu nedenle yaklaşık bir yıl geciken Kuzey Çevre Yolu'nda çalışmalar yeniden başladı. Proje kapsamında 11 farklı seviyeli kavşak, 9 alt geçit, 8 üst geçit, 2 hidrolik köprü hayata geçecek. Toplam 36 kilometrelik güzergah, 3 şeritli iki yol olacak. Proje, günde 50 bin aracın kullandığı Antalya-Aksu hattındaki trafik yükünü önemli ölçüde azaltacak. Yolun tamamlanmasının ardından büyük bölümünü ağır tonajlı araçların oluşturduğu günlük ortalama 10-15 bin aracın bu yolu kullanması bekleniyor. Kuzey Çevre Yolu ilk olarak 31 Aralık 2008 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ağına alındı. 20 Mart 2010'da 25 bin ölçekli istikşaf planı onaylanan Kuzey Çevre Yolu, 19 Aralık 2014'te ihale edildi. Ancak ihale yargıya taşınınca gecikme yaşandı. Önce ihale iptal edildi, yeni ihaleye gidildi. Ardından yargı kararıyla iptal kararı geri alındı ve proje yeniden ilk ihaleyi kazanan İntekar, Özaras ve Zeydanlı şirketleri ortaklığına verildi. 


İLK ETAP 2017'DE AÇILACAK 

Yaşanan bu sürecin ardından sözleşme ancak 24 Kasım 2015'te imzalanabildi. Projede çalışmalar yaklaşık 1 yıllık gecikmenin ardından 8 Aralık'ta başladı. Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı EXPO nedeniyle öne alınan proje, uzayan ihale süreci nedeniyle EXPO 2016'ya yetişemeyecek. Projenin tamamı 2018 yılı Mayıs ayında tamamlanacak. Ancak, projenin Korkuteli Kavşağı, Isparta Kavşağı arasındaki 11 kilometrelik bölümün 2017'de açılması planlanıyor. 


50 BİN ARACIN 15 BİNİ 

Proje hakkında bilgi veren Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Kuzey Çevre Yolu ile Denizli-İzmir ve Ankara-İstanbul istikametinden gelip Antalya'nın doğusu ve batısına gidecek araçlar hiç şehir trafiğine uğramadan istedikleri yere ulaşabilecek. Transit trafiğin şehir merkezine hiç girmeden geçmesini sağlayacağız. Şehir içi trafiğinde ciddi bir rahatlamaya neden olacak" diye konuştu. Antalya-Aksu arasında günlük trafiğin 50 binin üzerinde olduğunu hatırlatan Altıok, "Kuzey Çevre Yolu'nun tamamlanmasıyla, transit trafik yükünü alacağını tahmin ediyoruz. Bu günlük 10-15 binlik bir araca karşılık geliyor" dedi. 


EXPO'DA TRAFİK AKSAMAZ 

Kuzey Çevre Yolu'nda ilk hedefin EXPO 2016'ya yetiştirilmesi olduğunu hatırlatan Şenol Altıok, yasal süreç nedeniyle projenin EXPO'ya yetişemediğini ifade etti. Altıok, buna karşın EXPO 2016 döneminde trafik yükünü hesap ederek çalışmalar yaptıklarının altını çizerek "EXPO sürecinde trafiğin aksamaması için Büyükşehir Belediyemiz ile D400 karayolu üzerinde katlı kavşaklar yaptık. Büyükşehir Belediyesi projesi olan Altınova'dan Havalimanı Kavşağı'na bağlanacak yolun da tamamlanmasıyla EXPO döneminde trafikte herhangi bir aksama olmayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 


Sabah Akdeniz


Geri Dön