24 / 04 / 2024

Lütfi Elvan: Marmaray, 4 ayda İstanbul'un nüfusu kadar yolcu taşıdı!

Lütfi Elvan: Marmaray, 4 ayda İstanbul'un nüfusu kadar yolcu taşıdı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Marmaray'ın açıldığı 29 Ekim 2013'ten bu yana 13,5 milyondan fazla yolcu taşıdığı belirterek, Marmaray, 4 ayda neredeyse İstanbul'un nüfusu kadar yolcu taşıdı...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Marmaray'ın açıldığı 29 Ekim 2013'ten bu yana 13,5 milyondan fazla yolcu taşıdığı belirterek, "Marmaray, 4 ayda neredeyse İstanbul'un nüfusu kadar yolcu taşıdı. Önceki gün yoğun sis nedeniyle İstanbul'da yaşanan ulaşım krizi de yine  Marmaray  ile aşıldı. Bir günde 171 bin 352 vatandaşımız Marmaray'ı kullandı" dedi.


Bakan Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ile Asya'yı denizin altından tünelle bağlayan Marmaray'ın yolcu sayısının her geçen gün arttığını söyledi. 


Kartal-Kadıköy Metrosu'nun yanı sıra Marmaray'ın Hacıosman-Taksim-Yenikapı Metrosu'yla da entegre hale getirildiğine dikkati çeken Elvan, 15 Şubat'ta gerçekleşen bu bağlantı sonrasında Marmaray'ın bir günde taşıdığı yolcu sayısının ortalama 110 bine ulaştığını vurguladı.


Marmaray'ın özellikle 07.00-09.00 ile 16.00-19.00 saatleri arasında kullanıldığını belirten Elvan, "Marmaray'ı kullanan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın da hizmete alınması sonrasında Marmaray'ı kullananların sayısı çok daha hızlı artacak" diye konuştu.


Elvan, Marmaray'ın 29 Ekim'den bu yana 116 gün içerisinde 13,5 milyondan fazla taşıdığını kaydederek, "Marmaray, 4 ayda neredeyse İstanbul'un nüfusu kadar yolcu taşıdı. Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 116 günde 13,5 milyonu aştı. Haliç Metro Köprüsü ile Hacıosman-Taksim-Yenikapı Metro Hattı'nın bağlanmasıyla TCDD tarafından işletilen Marmaray'da seferler 7 dakikada bir yapılıyor" ifadelerini kullandı.


 


- Önceki gün yolcu rekoru kırıldı


 


Elvan, önceki gün sis nedeniyle İstanbul'da deniz ve kara trafiğinde önemli ölçüde aksamalar yaşandığını ve çok sayıda deniz seferinin yapılamadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:


"Önceki gün sis nedeniyle İstanbul'da yaşanan ulaşım krizi de yine Marmaray ile aşıldı. 19 Şubat'ta yoğunluk nedeniyle sefer sayıları 5 dakikada 1'e düşürülürken, sisin gün boyu etkisini sürdürmesi nedeniyle Marmaray'da 171 bin 352 yolcu taşındı. Bu rakamla Marmaray’ın, bir günde taşıdığı yolcu sayısı rekoru da kırılmış oldu. Ortaya çıkan tablo Marmaray'ın ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu kanıtladı. Marmaray'da, Hacıosman-Taksim-Yenikapı Metro Hattı ile entegre olmadan önce günde 216 sefer yapılırken, bu sayı artık 254'e çıktı."


 


- Marmaray'a metro dopingi


 


TCDD yetkililerinden alınan bilgiye göre, 15 Şubat'ta Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nü de kullanan Şişhane-Yenikapı metrosuyla entegre haline getirilen Marmaray'ın yolcu sayısı günlük ortalama 20 bin arttı.


"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Marmaray'da İstanbulluların en yoğun kullandığı istasyon yüzde 25,42 oranıyla Üsküdar olurken, bu istasyonu sırasıyla yüzde 25,04 ile Ayrılık Çeşmesi, yüzde 20,83 ile Sirkeci, yüzde 15,47 ile Yenikapı ve yüzde 13,24 ile Kazlıçeşme istasyonları izledi.


Marmaray'ın açılmasından sonra Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nden geçen araç sayısı da düştü.


 


- Uluslararası basın ve yabancı turist ilgisi


 


Açıldığı günden bu yana farklı yolculara ev sahipliği yapan Marmaray, düğün fotoğraflarının çekildiği toplu taşıma aracı oldu.


Kıtaları deniz altından tünelle bağlayan Marmaray, yurt dışından gelen turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor. Turistler özellikle kafile olarak gezi taleplerini iletirken, bireysel gezmek isteyenler de oluyor. Gün içerisinde Marmaray'ı kullanan turist sayısı da artıyor.


Öte yandan, ulusal basının gündeminden düşmeyen Marmaray, uluslararası televizyon kanallarının da ilgi alanında. Marmaray için, yabancı medyadan çekim ve röportaj teklifleri geliyor.




AA


Geri Dön