28 / 03 / 2024

Maketten konut satışında tamamlama sigortası!

Maketten konut satışında tamamlama sigortası!

Yapı ruhsatı olması yani müteahhidin inşaat yapabilecek kapasitesi olması, haricinde müteahhidin sigorta yaptırması zorunlu hale getirildi. İşte, maketten konut satışında tamamlama sigortası!



Maketten konut satışında tamamlama sigortası!


Gayrimenkul satın alma işlemlerinde, inşaat çalışmaları biten projelerden ev satın alındığı gibi, henüz inşaat çalışmaları başlamamış veya devam eden projelerden de ev satın alınabiliyor. Bu tür satışlara maketten konut satışı deniyor. 


Maketten satışın yapılması halinde tarafların maketten konut satış sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Bu sözleşmenin öncelikle şekil şartına uygun olması ve kanun ile yönetmeliklerle tanınan tüketici haklarına aykırı hüküm içermemesi gerekiyor.


Maketten konut satış şartları ile ilgili esaslara 27 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ön ödemeli konut satış sözleşmeleri hakkında yönetmelikte yer veriliyor. 


Bina tamamlama sigortası... 

Yapı ruhsatı olması yani müteahhidin inşaat yapabilecek kapasitesi olması, formu tüketiciye sunmuş olmasının haricinde müteahhidin sigorta yaptırması zorunlu hale getirildi. 


Büyük siteler, rezidanslarda proje tamamlanamadan firma iflas edebiliyor. Büyük maliyetler olduğu için zamanla finansman sağlanamıyor ve proje duruyor ve tüketici mağdur oluyor. Tüketicilerin mağduriyetinin önlenebilmesi için bina tamamlama sigortası getiriliyor. Müteahhit projeyi tamamlayamadığında tüketici mağdur olmayacak.


Maketten konut satış formu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön