17 / 04 / 2024

Mamak’ın çehresi değişiyor!

Mamak’ın çehresi değişiyor!

Ankara’nın en büyük ilçelerinden biri olan ve bir zamanlar çöplüğü, cezaevi ve gecekondusuyla anılan Mamak’ta son yıllarda büyük bir değişim yaşanıyor.Mamak'ta binlerce gecekondu hızla yıkılıyor, yerini modern ve kaliteli konutlar alıyor.



Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi dahil bir çok kentsel dönüşüm ve yenileme projesi Mamak'ın çehresini değiştirdi. Mamak'ta binlerce gecekondu hızla yıkılıyor, yerini modern ve kaliteli konutlar alıyor.


Kentsel yenileme projeleri kapsamında belediye ile anlaşma yapan ve gecekondusu yıkılan vatandaşların mağdur olmaması için kira yardımı yapılıyor.


Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi


Toplam 7 milyon metrekare alan üzerinde uygulanan ve 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi aynı zamanda dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi,  TOKİ  ve Mamak Belediyesi işbirliğinde yapılan ve toplamda 11 etaptan oluşan projede 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları bulunuyor. Üçte biri konut, üçte ikisi yeşil alan olan proje ile Mamak hem kentsel dönüşüme hem de yeşile dönüşüyor. 13 bin 400 gecekondunun bulunduğu alanda bu güne kadar anlaşma sağlanan gecekondu sayısı 7 bin 404, yıkılan gecekondu sayısı ise 3 bin 375 oldu. Bin 193 konut ise tapulu hak sahiplerine teslim edildi. Tapusu olmayan vatandaşlar için Kusunlar'da yaptırılan bin 374 konutun da teslimi gerçekleştirildi. Proje içerisinde 200 yataklı devlet hastanesi, yüzme havuzu, yeşil alanlar ve parklar bulunuyor.


Yatıkmusluk-Altınevler Kentsel Dönüşüm Projesi


Mamak'ta yapımı devam eden kentsel dönüşüm projelerinden birisi de Yatıkmusluk-Altınevler Kentsel yenileme projesi. 220 bin metrekarelik bir alanı kapsayan proje kapsamında 2 bin 150 konut ve 8 bin 564 metrekarelik sosyokültürel tesis alanı, okul, cami, sosyal donatı park ve yeşil alan bulunuyor.


Altıağaç-Karaağaç-Hüseyingazi Kentsel Yenileme Projesi


575 bin metrekare alan üzerinde uygulanan proje içerisinden 5 bin 750 konut 2 cami, 20 bin metrekare eğitim kompleksi, spor alanları, Kızılay Sosyal Hizmet Binası, 2 temalı kentpark, kreş, ticari alanlar, teknik alt yapı alanları, kapalı pazar alanı, aile merkezi ve bilgi evi, yeşil alan, otopark, sosyal donatı alanları bulunuyor. Yüzde 21 konut alanı yüzde 22 yol ve sosyal donatı alanına ayrılan projenin yüzde 57'si yeşil alan olarak planlandı. Hak sahiplerinin yüzde doksanıyla anlaşmanın sağlandığı projede 4 bin 450 konutun ihale süreci devam ediyor.


Gülseren-Anayurt Kentsel Yenileme Projesi


440 bin metrekarelik bir alanda dönüşümün gerçekleştirildiği bir diğer proje de Gülseren Anayurt Kentsel Yenileme Projesi. Gülseren ve Anayurt Mahallelerini kapsayan kentsel yenileme projesiyle bölgede 5 bin 400 konut, 2 okul, 2 cami, 2 sosyokültürel tesis, sosyal donatı alanları bulunuyor. Projenin yüzde 21'i konut yüzde 79 ise yeşil alan olarak planlandı. 2 bin konutun yapımı hızla devam ediyor, bin 400 konutun ise ihale süreci başlatıldı.


Toki Haber


Geri Dön