23 / 04 / 2024

Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar?

Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar?

Farklı iki ortamda ısı transferini engellemek amaçlı yapılan işlem mantolama/yalıtım olarak tanımlanıyor. Mantolama ile binaların soğuk ve sıcak havalara karşı dayanıklılığı da artmış oluyor. Peki, mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar?



Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar?

Farklı iki ortam ve sıcaklıktaki ısı transferini engellemek amaçlı yapılan işlem mantolama/yalıtım olarak tanımlanıyor.


Isı transferini azaltmayı sağlayan malzemelere ısı yalıtım malzemeleri adı verilir. Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısı iletim katsayısı oluyor.


Isı iletim katsayısı yükseldikçe ısı yalıtım malzemeleri nin ısı yalıtım özelliği azalıyor. IS0 ve CENN Standardına göre ısı iletim katsayısı 0,065 W/mK degerinden küçük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak kabul ediliyor.


Mantolama ile binaların soğuk ve sıcak havalara karşı dayanıklılığı da artmış oluyor. Peki, mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar? 


Mantolamada enerji tasarrufu

Mantolama uygulamaları sayesinde, eğer TS 825 standardına göre yapılmışsa, yapılan test ve çalışmalar sonucu binalarda % 50 ile % 60 oranında bir yakıt ve enerji tasarrufu sağlanıyor.


Pencere ve doğramalarda yapılabilecek yalıtım çalışmaları, Bodrum katlarda yapılabilecek yalıtımlar, Çatılarda yapılabilecek izocam ve sadwich panelli ısı yalıtımları ile yakıt ve enerji tasarrufunda ki oran % 60 seviyesinden % 80 ile % 90 seviyelerine çıkabilmektedir.


Mantolama zorunluluğu kalktı mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön