24 / 04 / 2024

Menkul mallar ne demek? İşte detaylar!

Menkul mallar ne demek? İşte detaylar!

Menkul mallar ne demek? Menkul nedir, Gayrimenkul nedir? soruları emlak alanında merak edilen soruların başında gelmektedir. İşte merak edilen soruların yanıtları!



MENKUL NEDİR?

Menkul nedir? sorusunun cevabını şöyle verebiliriz; Menkul kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup, sözlük anlamı olarak taşınabilir demektir.

Hukuki olarak bu kavram ele alırsak da bir yerden başka bir yere taşınabilen malları tanımlamak için kullanılır. Taşınabilir özelliğe sahip olan, bir ekonomik değeri bulunan ve bu özelliği ile nakit paraya çevrilebilen mallara ise menkul mallar adı verilmektedir. Taşınmaz mallar ise gayrimenkul olarak kabul edilmektedir.

Bu bağlamda akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, otomobil gibi taşınabilen ve nakit paraya çevrilmesi mümkün olan yani var olan tüm mallar menkul mallar olarak ifade edilir. Bunun yanında belirli bir parasal değeri olan ve birer yatırım aracı olarak kabul edilmektedir ve kıymetli evraklara da menkul kıymetler adı verilir. Sermaye Piyasası Kurulu’na göre ise intifa senetleri, hisse senetleri, tahviller, hazine bonoları, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinin bonoları ya da ipotekli borç senetleri gibi değeri olan resmi belgeler, menkul kıymetler olarak adlandırılır.

GAYRİMENKUL NEDİR?

Gayrimenkul de Arapça kökenli bir kelimedir ve "taşınması mümkün olmayan" anlamına gelir. Bu sebeple gayrimenkul kelimesinin "taşınmaz" olarak kullanımı da oldukça yaygındır. Değerli ve taşınmaz olan tüm mal varlıkları gayrimenkul olarak nitelendirilir. Ancak gayrimenkul ile menkul birbirine karıştırılmamalıdır. Menkul; değerli olan tüm malları ifade edilmektedir ve bu konuya örnek verebiliriz. Bu alanda otomobiller menkul olarak değerlendirilir. Ayrıca döviz ya da hisse senedi gibi unsurlar da menkul olarak kabul edilir. Gayrimenkul ile menkul arasındaki en temel ve önemli fark ise gayrimenkul olarak ifade edilen varlıkların taşınmaz nitelikte olmasıdır. Değerli ve taşınmaz olan her bir mülk, gayrimenkul olarak tanımlanabilir. Arsa, bina, ev ve bunun gibi unsurlar gayrimenkul mallara örnektir.

TOKİ 81 İlde sosyal konut projesi başvuruları ne zaman, kimler başvurabilir? İşte detaylar!

Akaryakıt fiyatlarında son durum ne? İşte güncel benzin fiyatlarına dair detaylar!

Tapu kaydına nereden bakılır?


Geri Dön