23 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın swap anlaşmaları 28 milyar dolara ulaştı!

Merkez Bankası'nın swap anlaşmaları 28 milyar dolara ulaştı!

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri merkez bankaları arasında imzalanan 5 milyar dolarlık swap anlaşması ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı.



Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkez bankaları arasında imzalanan 5 milyar dolarlık ikili para swap (swap) anlaşması ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; TCMB, ülkeler arası ilişkileri geliştirmek, yerel para birimleriyle ticareti desteklemek ve mali işbirliklerini güçlendirmek amacıyla yaptığı takas anlaşmalarına bir yenisini ekledi. Bugün yapılan açıklamaya göre, Türkiye merkez bankaları ile BAE arasında 18 milyar dirhem ve 64 milyar lira (5 milyar dolar) tutarında takas anlaşması imzalandı.

Merkez Bankası nın swap anlaşmaları 28 milyar dolara ulaştı!

TCMB, Kore Merkez Bankası ile en son 12 Ağustos 2021 tarihinde bir takas anlaşması imzalamıştı. Anlaşma ile iki merkez bankası arasında maksimum 17,5 milyar lira veya 2,3 trilyon Kore wonu (2 milyar dolar) değerinde yerel para birimi takasına izin verildi.

Geçen yıl Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile yapılan takas anlaşmasının boyutu da genişletilerek toplam 46 milyar lira ve 35 milyar Çin yuanına (6 milyar dolar) yükseldi.

TCMB, Katar Merkez Bankası ile ilk swap anlaşmasını 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalamıştır. Söz konusu anlaşmanın büyüklüğü 26 Kasım 2019 ve 20 Mayıs 2020 tarihlerinde olmak üzere iki kez değiştirilmiş ve 15 milyar dolara Türk Lirası ve Katar Riyaline yükseltilmiştir.

Merkez Bankası nın swap anlaşmaları 28 milyar dolara ulaştı!

Bu arada Türkiye ile BAE merkez bankaları arasında yapılan swap anlaşması, geçen yılın kasım ayında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere imzalanan Mutabakat Zaptı'nın ardından geldi. TCMB, geçen yıl BAE'nin yanı sıra Özbekistan ve Türkmenistan'ın, 2020'de ise Azerbaycan ve Libya'nın merkez bankaları ile Mutabakat Zaptı imzalamıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri ile swap anlaşması imzalandı!

Türkiye'nin swap anlaşması için görüştüğü ülkeler belli oldu!

Merkez Bankası 20 ton altın tutarında swap ihalesi açtı!

FED'den sert tepki! Altın fiyatları geriledi!

Dolar/TL atak yaptı! Bugün dolar ne kadar?

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

Bitcoin için kritik tarih belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön