16 / 04 / 2024

Metaverse'de ikinci el arsa satışları başladı!

Metaverse'de ikinci el arsa satışları başladı!

Metaverse sanal evreninde arsa satışlarında patlama yaşanırken, platformda ikinci el piyasası da ortaya çıktı. Metaverse’de 15 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 30 bin arsanın satışı yapıldı.



Metaverse, dijitalleşen dünyanın sanal evrenişeklinde ön plana çıkmaya başlıyor. Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; toplum tarafından merak edilen sanal evrene olan talep ve ilgi gün geçtikçe yükseliyor. Metaverse evrenine giren kullanıcılar, evrende bulunan arsaların gelecekte çok değerleneceğini öngörerek yatırım yapıyor. Hatta bu platformlardaki arsalar neredeyse yok satıyor. 

Metaverse de ikinci el arsa satışları başladı!

İSTANBUL’DA 15 BİN ARSA SATILDI

Türkiye’de 30 bin, İstanbul’da 15 bin parselin satışı gerçekleşti. Stadyum, saray, cami, köprü gibi sembol alanlar uzun zaman önce bitti. Çok sayıda arsa satışı gerçekleştiren platform bulunuyor ancak en yaygınları Decentraland, Sandbox , Axie ınfınıty, OVR ve Nextearth olarak dikkat çekiyor. Arsa alış satışları kripto paralarla gerçekleştiriliyor. Aynı arsanın her ayrı platformda ayrı bir sahibi bulunabiliyor. Arsaların değerleri ise  platformların popülerliğine göre değişiyor.

Metaverse de ikinci el arsa satışları başladı!

5 MİLYON DOLARA BİLE VAR

Decentraland, gerçek haritayı parselliyor ve satışlarını öyle gerçekleştiriyor. Çizimlerin kaliteli olduğu ve pek çok oyun faaliyeti olması sebebiyle platform diğer uygulamalara göre daha çok tercih ediliyor. Arsaların metrekare fiyatı 4 bin dolar olarak satılıyor.

4 parselden meydana gelen arsa 500 bin dolarken, işlek olan bir alanda arsa fiyatları ise 5 milyon dolara kadar yükselebiliyor. Platform kapsamında ikinci el satışlara da başlandı. Örneğin 27 Ocak tarihinde 2 milyon dolara arsa satın alan kişi, arsayı 5 milyon dolar bedelle satışa çıkardı. Platform aynı zamanda 9 milyar dolar bedelinde bir kripto para varlığını elinde bulunduruyor. 

Metaverse de ikinci el arsa satışları başladı!

FİYATLAR PLATFORMA GÖRE DEĞİŞİYOR

Fazlaca tercih edilen bir diğer platform ise Sandbox oldu. Bu platform ise gerçek harita değil kendi hazırladığı harita üzerinden arsa satışı gerçekleştiriyor. Daha çok oyun şirketlerinin ve oyun tutkunlarının tercih ettiği platformda, satış yapılan yerlere göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. 

1 parsel için istenen fiyat 12 bin dolar ile 10 milyon dolar arasında değişebiliyor. Ünlü ayakkabı firmalarının, popüler oyun sitelerinin de arsa aldığı belirtiliyor. Oyun sektöründe sanal projelerden bir diğeri de Axie Infinity, blokzinciri tabanlı savaş oyunu oldu. Burada arsa fiyatları 13 bin dolardan başlıyor. Bu zamana kadar da 2,5 milyon dolarlık arsa satıldı. 

İstiklal ve Moda’da yer kalmadı

OVR platformu ise, dünya haritasını 1.6 trilyon parsele bölmüş olması sebebiyle arsa fiyatlarını makul seviyelerde tutuyor. Bu platformdan arsa satın almak için açık arttırmaya katılmak gerekli tutuluyor. Bu platformda en çok ilgi İstanbul'a gösteriliyor. 200 TL'den alıcısı olan arsaların toplam satış miktarı 11 bini geçti. İstiklal Caddesi, Moda, Üsküdar gibi yerlerdeki arsaların tümü satıldı. Next earth platformunda satışı yapılan arsalardan elde edilen toplam gelir 759 bin 302 doları buldu. Taksim, Nişantaşı, Moda ve deniz kenarlarındaki arsaların satışı da yapıldı. Kullanıcılardan biri moda sahilden 52 dolara aldığı arsayı 121 dolar bedelle satışa sundu. 

Metaverse de ikinci el arsa satışları başladı!

Hukuki altyapısı yok

Hukukçular, satışları hız kazanan sanal arsalara ilişkin yasal bir düzenleme bulunmaması sebebiyle mağduriyetler yaşanabileceğine ilişkin uyarı yapıyor. Metaverse evreninde, hukuki açıdan herhangi bir denetlemenin bulunmadığını vurgulayan Avukat Ünsal Özmestik, “Bu konularla alakalı ileride mağdur olacak olan kişiler savcılığa gidip suç duyurusunda bulunabilir fakat sanal arsa satın alımı söz konusu olduğu için bu suç duyurusunun hukuki olarak sonuçlanması da zor. Şu an devletler beklemede, düzenlemelerin ileriki zamanlarda yapılması tahmin ediliyor” diye konuştu.

Metaverse sanal arsalar için vergi ödeniyor mu?

Metaverse sanal arsa nasıl alınır?

Metaverse çılgınlığı İstanbul'a sıçradı!


Geri Dön