25 / 04 / 2024

Müjde! KOBİ'lere yeni destek!

Müjde! KOBİ'lere yeni destek!

Yüz binlerce işletmeni ilgilendiren destek ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. KOBİ'lere sağlanan KOSGEB desteğinin kapsamı genişletildi. İmalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren daha fazla işletmenin destekten yararlanabilmesi için başvuru koşulları değişti



KOSGEB tarafından KOBİ'lere sağlanan desteğinin kapsamı genişletildi. Yeni etaba başvuru yapmak isteyenlerin  21 Haziran-9 Temmuz döneminde e-Devlet'ten başvuru yapılabilecek. KOSGEB,tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından etkilenen imalat ve bu sektörü tamamlayıcı alanlardaki mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik başlattığı Hızlı Destek Programı'nda, başvuru koşullarının esnetildiği ikinci etaba geçti.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre;  KOSGEB'in teknoloji tabanlı start-up'lar ile salgından etkilenen ve imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmeler için başlattığı Hızlı Destek Programı'ndan daha fazla işletmenin yararlanabilmesi için kapsam genişletildi.

Müjde! KOBİ lere yeni destek!

YARARLANACAK İŞLETMELER BELLİ OLDU

Programın yeni döneminde 2019 toplamı ve 2020 toplamı yani 12 aylık dönem gelir kaybı kriterinde dikkate alınacaktır.Gelir kaybı, KDV beyannamesi üzerinden hesaplanmayıp, defter türüne bakılmaksızın hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler bu kriterden muaf tutulacak. 2020 ve 2019 net satış hasılatları karşılaştırıldığında gelir artışı olmayan işletmeler programdan faydalanabilecek.

Kamu bankaları tarafından başlatılan "işe devam kredisi"ni Kredi Garanti Fonu ile 250 bin liraya kadar kullanan işletmelere de kolaylık sağlanacak. Bu durumdaki işletmeler, destekten yararlanabilecek.Daha önce KOSGEB'den girişimcilik kredisi almış olan ve ana veya yan faaliyet kodları hedef sektörler arasında yer alan kişiler de destek kapsamında olacak.Yani programın hedef kitlesine uygun ve bu sektörlerden en az birinde faaliyet gösteren işletmelerin başvuruları kabul edilecektir.

Müjde! KOBİ lere yeni destek!

BORÇLARINI YAPILANDIRANLAR DA BAŞVURABİLECEK

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında vergi veya SGK borcu olan işletmeler, başvuru sırasında borçlarını erteleyeceklerini veya taksitli ödeme yapacaklarını beyan etmeleri halinde programa başvurabilecekler. KOSGEB, destek ödemesinden önce kapanan, erteleyen veya taksitlendiren işletmelere bakarak destek ödemesi yapabilecek.

Programın bu aşaması yine iki bileşenden oluşacaktır. İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler birinci bileşende, 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler ikinci bileşen altında değerlendirilecektir.

3-21 Mayıs döneminde ilk başvuru sürecinde başvuruları reddedilen işletmeler, yeni koşulları sağlamaları halinde başvuru yapabilecekler.

Müjde! KOBİ lere yeni destek!

PROGRAMIN BU FAZINDA DA UYGULANACAK ÖZELLİKLER

İşletmelerin Kovid-19 salgını öncesinde aktif olması ve 2019 yılında en az 75 bin lira gelir düzeyine ulaşmış olması gerekecek. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde asgari gelir kriteri dikkate alınmayacak.

Mikro ölçekli işletmelere 3 ay süreyle 30 bin liraya, küçük işletmelere ise 3 ay süreyle 75 bin liraya kadar destek sağlanacak. İşletmeler bu destek programından faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız yararlanacak.

2017 ve sonrasında kurulan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan işletmelere 25 bin liraya kadar ek destek verilecek. Desteğin geri ödeme süreci 2024'te başlayacak ve 2025'in sonuna kadar devam edecek. Geri ödeme 4'er ay olmak üzere 6 eşit taksitte yapılacak.

Başvuru ve uygunluk kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, e-Devlet üzerinden başvurularını yapabilecekler.

KOBİ'lere müjde! İş kurana 65.000 lira destek!

Kamu bankalarından KOBİ'lere destek paketi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön