28 / 03 / 2024

Müteahhit ölürse ne olur?

Müteahhit ölürse ne olur?

İnşaat sözleşmesinin imzalanması ile müteahhit arsa sahibine inşaatı, anlaşılan plan ve projeye uygun olarak ve zamanında inşa etmeyi taahhüt etmiş oluyor. Peki, inşaattan sürecinde müteahhit ölürse ne olur?



Müteahhit ölürse ne olur?

Müteahhit, bir başka kimse için yapı müteahhit veya ticaret ile ilgili bir işi yapmayı üstlenen kimselere deniyor. Müteahhitler yapacakları inşaat için öncelikle arsa sahibi ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalıyor.


Müteahhitlerin bir arsa üzerinde inşaat yapabilmeleri için yetki Belgesi almaları gerekiyor. Müteahhitlerin bu belgeye verilecek olan numarayı yapımla ilgili her türlü işlerinde kullanmaları zorunluluğu bulunuyor.


Sözleşmenin imzalanması ile müteahhit arsa sahibine inşaatı, anlaşılan plan ve projeye uygun olarak ve zamanında inşa etmeyi taahhüt etmiş oluyor. 


Müteahhidin borcu inşaatı ayıpsız, arsa sahibi ile Müteahhit arasındaki sözleşmeye ve yasal düzenlemelere uygun teslim etmek oluyor. Peki, inşaat sözleşmesi imzalandıktan sonra müteahhit ölürse ne olur?


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhidin ölümü halinde ne olacağı Borçlar Kanunu kapsamında madde 486'da açıklanıyor.


Madde 486:

Yüklenicinin ölümü veya yeteneğini kaybetmesi

Yüklenicinin kişisel özellikleri göz önünde tutularak yapılmış olan sözleşme, onun ölümü veya kusuru olmaksızın eseri tamamlama yeteneğini kaybetmesi durumunda kendiliğinden sona erer. 


Bu durumda işsahibi, eserin tamamlanan kısmından yararlanabilecek ise, onu kabul etmek ve karşılığını vermekle yükümlüdür.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin iptali davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön