17 / 04 / 2024

Müteahhitler hafriyatta indirim bekliyor!

Müteahhitler hafriyatta indirim bekliyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve eski başkan Melih Gökçek arasındaki ‘Hafriyat geliri’ tartışmasının ardından müteahhitlerde hafriyat ücretinde indirim talep etti.



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve eski başkan Melih Gökçek arasındaki ‘Hafriyat geliri’ tartışmasının ardından müteahhitler hafriyat ücretinde indirim talep etti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Başkan Tuna’nın indirim sözü verdiğini hatırlatan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “Fiyatın düşürülmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Tuna’nın ‘hafriyat gelirleri aylık 30 binden 15 milyon TL’ye çıktı’ açıklamasını değerlendiren Tellioğlu, “Bunu kat kat kurtardığını kendisi şimdi beyan etti. Onun için bu fiyatın kesinlikle düşürülmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Eski dönemde metreküp yeni dönemde ton hesabıyla ödemenin maliyetleri arttıracağını belirten Tellioğlu, şu ifadeleri kullandı: 

Maliyetli uygulama modeli gelsin

Belediyelerin ve kamu kuruluşlarının bizim üzerimizde çok olan maliyetleri düşürmelerini talep ediyoruz. Bunlardan biri de hafriyat meselesi. Kaç yıldır sektöre adeta bu manada zulüm edildi. Sektör tam olarak kaynağını bilmediği yerlere para ödemek zorunda kaldı. Bunu öderken Büyükşehir Belediyesi’nin siyasi irade kararıyla bunu ödedi. Bunlar tüzel kişilik. Bir belediye başkanlığı değişikliği oldu. Mustafa Tuna’ya bunu arz ettik. Ama bize daha maliyetli bir uygulama modeli geldi.

TONAJ DAHA MALİYETLİ

Metreküp olarak ödüyorduk sonra tonaja döndü. Bize çok yüksek olmasa da daha maliyetli oldu. Biz daha alt seviyelerde olmasını bekliyorduk. Tartıyla değil hacimle yapılsa daha iyi olur. ‘Yöntem olarak eski metreküp yöntemi olsun ama fiyatını bir düşürsünler’ diyoruz. Son günlerde basına da yansıyan tartışmalardan anladığımız bizim ödediğimizin belediyeye hizmet maliyeti onda bir bile değil. Kendisi ‘30 bin liraydı şimdi 15 milyon kazanıyoruz’ diyor. Biz bu hizmetin belediye maliyetinin yüzde 5 olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta hafriyatı çıkaran müteahhit, araca yükleyen müteahhit, döküm sahasına gönderen müteahhit bir dağdan aşağı döken müteahhit. Bunun bir maliyeti yok.

 

Ankara'da hafriyat geliri polemiği!

Türkiye’de acilen Müteahhitler Odaları Birliği kurulmalı!


Geri Dön