26 / 04 / 2024

Muvazaalı konut satışı!

Muvazaalı konut satışı!

Mal sahibinin 3. kişilerden mal kaçırmak ya da saklamak amacıyla muvazaalı satış gerçekleştiriyor. Bu anlaşma sadece taraflar arasında bilenerek yapılıyor. Peki, muvazaalı konut satışı nasıl olur?




Muvazaalı konut satışı ne demektir?

Hukuktaki tanımıyla tarafların üçüncü kişileri ya da kurumları aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan bir işlem yapmaları, fakat görünürdeki bu işlemin kendi aralarında geçerli olmayacağı konusunda anlaşmaları ve araların konut satışında bulunmalarına muvazaalı konut satışı deniyor.


Muvaazalı satışların en çok bilinen örneklerinden birisi; Borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesidir. Konuyla ilgili hususlar Borçlar Kanunu'nun 19. maddesinde anlatılıyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor.


Sözleşmelerin yorumu, muvazaalı işlemler

MADDE 19

Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.


Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunamaz.


Kanuna  göre; sözleşmelerin yorumlanmasına ilişkin prensipleri ve muvazaanın bir savunma olarak ileri sürülemeyeceği halleri ortaya koyuluyor.  Muvazaa, Borçlar Kanunu'nun 19. maddesi haricinde herhangi bir diğer hükme konu olmamakla beraber, Türk hukuk doktrininde ve uygulamasında tartışılan önemli konulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.


Yukarı da belirtilen Borçlar Kanunu'nun 19. maddesinde olduğu gibi, muvazaalı işlemin sonuçlarını açıkça belirtiliyor.  Bununla beraber, söz konusu hukuki boşluk doktrin ve Yargıtay kararları ile dolduruluyor. Doktrinde, muvazaalı işlemlerin sonuçlarına ilişkin farklı görüşler bulunuyor. Bununla beraber, baskın görüş muvazaalı işlemin hükümsüzlüğü yönünde oluyor.



Muvazaa nasıl ispat edilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön