25 / 04 / 2024

Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!

Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!

Mirasbırakanın gerçekten sözleşme yaparak tapulu taşınmazını üçüncü bir kişiye devretmesi işlemine muvazaalı satış deniyor. Murisin yapmış olduğu muvazaalı satışın iptali davası dilekçesinin örneğini haberimizde inceleyebilirsiniz...




Muvazaa nedir?


Muvazaa, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan bir anlaşmadır. Bir başka deyişle; hakikatte olmayan bir durumu varmış gibi göstermek adına yapılan bir işlemdir.


Bir örnek vermek gerekirse:

Borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesidir.


Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!

Bir kimsenin; mirasını miras hakkından yoksun etmek amacıyla, gerçekte bağışlamak istediği, tapu sicilinde kayıtlı taşınmaz malı hakkında tapu sicil memuru önünde iradesini satış doğrultusunda açıklanmış olduğunun gerçekleşmiş bulunması halinde, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçıların, görünürdeki satış sözleşmesinin BK’nun 18. Maddesine dayanarak muvazaalı olduğunu ve gizli bağış sözleşmesinin de şekil koşullarından yoksun bulunduğunu ileri sürerek dava açabilirler ve bu dava hakkının geçerli sözleşmeler için söz konusu olan Medeni Kanunun 507 ve 603. Maddelerinin sağladığı haklara etkili olmaz. Dava için muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi ile başvuru yapılır.


Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!


.......  MAHKEMESİNE

 

DAVACI                                          :

 

VEKİLİ                                            :

 

DAVALI                                           :

 

KONU                                               : Davalılar Arasında Yapılmış Olan …/…/… Günlü Satış İşleminin Muvazaalı Olması Nedeniyle Butlanına Karar Verilmesi İstemi.

 

AÇIKLAMALAR                           :

 

1-) Müvekkilimin  davalıdan …’dan …TL. alacağı vardır. müvekkilimin tüm ısrarlarına rağmen davalı vadesi gelmiş olan borcunu ödemeye yanaşmamaktadır.

 

2-) Davalı, müvekkilime olan borcunu ödememek için mallarını müvekkilimden kaçırmaya başlamış ve kendisine ait olan … marka otomobilini muvazaalı olarak kardeşi olan diğer davalıya satmıştır.

 

3-) Söz konusu satışın amacın sadece müvekkilimden mal kaçırmaktır. Bu nedenle dava açılması zorunlu hale gelmiştir.

 

HUKUKİ NEDENLER                  : 818 S. K. m. 18 ve ilgili mevzuat.

 

HUKUKİ DELİLLER                    : Alacak senedi, Noter senedi, tanık beyanları ve diğer deliller.

 

SONUÇ VE İSTEM                                    : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, muvazaalı satış işleminin iptaline, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine,   karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…

 

Davacı Vekili

Av



Miras hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi!
Miras paylaşımında eşitsizlik!
Miras sözleşmesi şekil şartı!
Veraset ilamı reddi miras!
Tasarrufun iptali davası dilekçesi!
Mirastan ıskat dilekçe örneği!
Mirastan men!
Vasiyetin iptali davası dilekçesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön