19 / 04 / 2024

Nevşehir'de Enerji Etkin Kentsel Planlama Uygulamaları semineri düzenlendi!

Nevşehir'de Enerji Etkin Kentsel Planlama Uygulamaları semineri düzenlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklenen ' Enerji Etkin Kentsel Planlama Uygulamaları Semineri' Nevşehir'in Uçhisar beldesinde mevcut bulunan Kapadokya Lodge Otel'de start verdi.



Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Enerji Etkin Kentsel Planlama Uygulamaları Semineri' Nevşehir'in Uçhisar beldesinde mevcut bulunan Kapadokya Lodge Otel'de start verdi . Almanya ve Türkiye'deki enerji aktif kentsel planlama ve kentsel dönüşüm uygulamalarının ele alınacağı seminere Türkiye ve Almanya'dan akademisyenler, bürokratlar ve proje uygulayıcıları katılıyor.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Görer Tamer, Türkiye'nin konut stokunun mühim bir dönüşüm programı çerçevesinde yenilendiğini belirtti . Kentsel dönüşümü ülkenin mühim bir kazanımı olarak gördüklerini açıklayan Tamer, bu dönüşümde geleceğin kentlerinin oluşturulduğunu ifade etti . Dönüşümde enerji verimliliğine odaklı bir konut dokusu, su duyarlılığı olmayan bir yenileme, toprak ve doğa kaynaklarını tüketen bir dönüşüm içerisinde bulunulduğuna da tüm dikkatleri üzerinde toplayan Tamer, "Kentsel dönüşümün avantajı çok büyük olsa da geleceği de tüketen bir yol izlenmektedir. Almanya'dan gelen uzmanlar tarafından orada gercekleşen uygulamalar anlatılacak. Burada Türk ve Alman uygulamalar karşılaştırılarak uygulayıcılar tarafından en iyi modelin oluşması noktasında bir model yaratmak istiyoruz" diye belirtti . Tamer, planlama yaklaşımlarının kentsel ve kırsal alanlarda yaşam kalitesini artırarak sağlıklı, emniyetli ve devam etirilebilir mekansal gelişmeyi sağlamayı temel hedef olarak ortaya koyduğunu ifade etti .

Şehirlerin sosyal, kültürel, teknik ve ekonomik boyutlarıyla bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmekde olduğunu vurgulayan Tamer, "Kent planlama ve kentsel tasarım projelerinin kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde devam etirilebilir ve yaşam kalitesi yüksek olması ehemmiyet kazanmaktadır. Planlamaya ait ülke düzeyindeki mekansal gelişme ve stratejilerinden ruhsat ve parselasyona kadar giden tüm planlama ve tatbikat süreçleri tekrardan gözden geçirilerek lazım gelen tedbirleri almak üzere çalışmaları sürdürmekteyiz. Önümüzdeki zamanda iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemlerin arayışı olan bu seminerin söz konusu faliyetlere mühim girdi sağlayabileceği düşünülmekte ve bu nedenle desteklemeyi bir görev biliriz" diye açıkladı .

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Doğa Varlıkları Genel Müdürlüğü Teknik ve Politeknik Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Derneği Başkanı Dr. Şirin Gülcen Eren ise, ülkemizin olduğu kadar dünyanın da en mühim sorunlarından birisini iklim değişikliği ve küresel ısınmanın oluşturduğunu belirtti . İnsanın absorbe edebileceği sıcaklığın kalan 3 derecesinin korunması ve kaybedilmemesi için gercekleşen çalışmaların tatmin edici boyutlarda bulunmadığını açıklayan Gülçen Eren, "Bunun için planlama çalışmaları çok fazla önemlidir. Özellikle kentsel planlama yerleşmenin doğa koşullarına makul olarak yapılmasını sağlar. Bugün rüzgar koridorları olmayan kentlerde yaşamakdayız . Mevcut asfaltlarımızın mühim bir bölümü istenilen kalitede bulunmuyor. Bu sebepten ötürü kentsel dönüşümde planlama kamu yararı istikametinde insanların yaşam kalitesini artırıcı olmalıdır. Bu etkinliği uzmanlarla konuşarak yapılabilir planlamaların nasıl olması gerektiği noktasında düzenledik. Seminerleri kentsel ölçekte enerji etkinliği bakımından Almanya'da gercekleşen uygulamalar, enerji aktif kentsel dönüşüm ve planlamada Türkiye ve Almanya uygulamaları ve karşılaştırılması, Emisyon ticaretinin Kentleşme ve Kentsel Planlama Boyutu ve kentsel dönüşümün enerji verimliliği açısından değerlendirilmeleri başlıkları adı altında yapacağız. Burada mekana ve yapıya müdahale konularına özel ehemmiyet vereceğiz" diye belirtti .

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Doğa Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Meydan Yönetimi Daire Başkanı Dr. Ali Özkır ise, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye'de yapım ve planlama ile alakalı bütün kuruluşları bünyesinde toplayarak yönlendirme görevini yaptığını belirtti . Bakanlık olarak planlama bürokrasisinde yeni ve aktif bir yaklaşım sergilediklerini açıklayan Özkır, " devam etirilebilir çevre ve yaşam kalitesi yüksek yerleşmeler" hedefine ulaşmak için faliyetlere da başladıklarını konuştu 


Nevşehir Gazetesi


Geri Dön