29 / 03 / 2024

Nihat Altay: AVM tasarısı, küçük esnafa yarar!

Nihat Altay: AVM tasarısı, küçük esnafa yarar!

Nihat Altay "AVM tasarısı yasalaşırsa küçük esnaf iş yapabilir. Çünkü küçük esnafımız kepenklerini kapadı kapayacak. Bu durumda onların da bir nevi ayakta durması sağlanabilir" dedi.



Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, AVM tasarısının yasalaşması durumunda küçük esnafın da iş yapabileceğini belirterek, "Çünkü küçük esnafımız kepenklerini kapadı kapayacak. Bu durumda onların da bir nevi ayakta durması sağlanabilir" dedi.


Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi"nin AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve bazı milletvekillerinin imzasıyla meclis başkanlığına sunulduğunu ve tasarının komisyondan geçtiğini hatırlattı.


AVM'lerin çalışma esaslarının düzenlenmesinin hem küçük esnaf hem de AVM çalışanları açısından olumlu karşılanacağını dile getiren Altay, "AVM tasarısı yasalaşırsa küçük esnaf iş yapabilir. Çünkü küçük esnafımız kepenklerini kapadı kapayacak. Bu durumda onların da bir nevi ayakta durması sağlanabilir" diye konuştu.


Altay, AVM'lerin kapalı olduğu gün ve saatlerde alışveriş yapmak isteyen vatandaşların manav, tuhafiye gibi esnafı tercih edeceğini anımsatarak, küçük esnafın cirolarını katlayacağını savundu.


AVM'lerde vardiya sistemi olmadığını, çalışanların dini ve resmi bayramlarda dahi çalıştığını vurgulayan Altay, tasarıdaki düzenlemelerle işçilerin çalışma sisteminin de düzenleneceğini söyledi.


Altay, AVM'lerin Avrupa'daki birçok ülkede pazar günleri kapalı olduğuna değinerek, "Ülkemizde de haftada bir gün kapalı olmasıyla insanlar o günü evinde ailesi ile geçirebilir, toplumsal olaylar azalabilir" ifadelerini kullandı.


-"Bazı olumsuzluklar da yaşanabilir"


Bu sistemin, bazı olumsuzlukları da beraberinde getireceğine dikkati çeken Altay, şunları kaydetti:


"AVM ve marketler, kapalı günlerde iş kaybı yaşanacak olması dolayısıyla işçi tasarrufuna gidebilir. İşçi tasarrufundan dolayı da işsiz kalacak personeli hesaba katmak gerekir. Bunun yanında memuru, işçisi, emeklisi hafta sonu ve resmi tatillerde izinli oldukları için genelde alışverişini hafta sonu yapar. Hatta hafta sonu yapılacak indirimleri beklerler. Çünkü market ve AVM'lerde genelde hafta sonları indirim olur. Bu nedenlerden dolayı bazı olumsuzlukların da yaşanması muhtemeldir."


AA


Geri Dön