26 / 04 / 2024

Oturma hakkı haczedilir mi?

Oturma hakkı haczedilir mi?

Oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, kiraya verilemiyor ve başkalarına devredilemiyor. Peki, oturma hakkı haczedilir mi?



Oturma hakkı haczedilir mi?

Oturma hakkı; Medeni Kanunun 823. maddesine göre, " bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi'' olarak tanımlanıyor. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor. 


Oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor.  Oturma hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına devredilmesi mümkün olmuyor. 


Oturma hakkı  hakkı  bir evde oturmak olduğuna göre burada oturmaktan kasıt ikamet etmek olarak biliniyor. Evin başka bir amaçla kullanımı için (örneğin iş yeri olarak) kurulamıyor.  Ayrıca bu hakkın tesisi için taşınmazın tapudaki cinsinin ev (mesken, daire, konut) olması gerekiyor.  Peki, oturma hakkı haczedilir mi?


Oturma hakkının haczi!

Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor.Borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar indirildikten sonra, kalanı haczedilebiliyor. 


Ancak oturma hakkının haczi,  malın mülkiyetine etkili olmuyor.  Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri teşkil ediyor.


Oturma hakkının haczi halinde, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildiriyor. Ancak, bu bildirim (tebligat), haczin tamamlanması için zorunlu bir bildirim yapılmış olması gerekmiyor.


İcra-i satışa çıkan gayrimenkul üzerinde kullanım hakkı varsa satış sonrasında yeni malik yalnızca kuru mülkiyetin sahibi oluyor. Bu durumda gayrimenkulün oturma hakkı eski mevcudiyetini korumaya devam ediyor.


Oturma hakkının devri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön