19 / 03 / 2024

Perakendeciler ile AVM'lerin tartışması yeniden alevlendi!

Perakendeciler ile AVM'lerin tartışması yeniden alevlendi!

AYD Başkanı Hüseyin Altaş, AVM'ler ve mağazalar arasındaki kira problemine ilişkin konuştu. Altaş, gelirlerinin kalmayacağına dikkat çekerek, kira indirimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç’in, hafta başında Birleşmiş Markalar Derneği, Kategori Mağazacılığı Derneği ve Tescilli Markalar Derneği başkanlarıyla görüşmüştü. Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; Şekip Avdagiç bu görüşme sonrasında “İki tarafı da mağdur etmeyecek yöntem geliştirmeliyiz. Markalar, ‘ciro kirası sistemi’ şeklinde tanımlanan kira yerine cirodan verilen payı artırma görüşünde birleşiyor” açıklamasında bulunmuştu. 

Şekip Avdagiç'in bu açıklaması AVM ve mağazaların tartışmasına yeni bir boyut kazandırırken ilk tepkiyi Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) verdi. Konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan AYD Başkanı Hüseyin Altaş, şöyle konuştu:

Perakendeciler ile AVM lerin tartışması yeniden alevlendi!

‘GELİRİMİZ KALMAZ’

“Bu şekilde kiralamaya geçemeyiz. Çünkü bu durum AVM yatırımcılarını çok zora sokar. Sektörün taleplerini anlıyoruz ve bu yöndeki destekleri pandeminin başlangıcından bu yana sürdürüyoruz. Ancak ciro üzerinden kira alma yöntemini uygularsak bizim net bir gelirimiz olmayacağı için, bankalardan kredi alamayacağız. Bu da bizi büyük bir çıkmaza sokar. Ayrıca bu yöntemin bir diğer zararı da maalesef ki bazı kiracıların ciro kaçırmasıdır. Yani İstanbul’daki bir AVM’de satış yapıyor adam ama fişini Konya’daki mağazasının adına kesiyor. Doğal olarak da cirosu düşük görünüyor.” 

Perakendeciler ile AVM lerin tartışması yeniden alevlendi!

Kira yardımını ise ciro odaklı şekilde düşündüklerini dile getiren Altaş, “Pandemide paket servisle cirosunu katlayan bir zincir restorana kira indirimi yapamayız. Ancak bu imkânı olmayan veya az olan küçük esnafa bu indirimi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Perakende sektöründen kira indirimi talebi!

AVM'ler hastane ya da yatay otele dönüşecek!


Geri Dön