29 / 03 / 2024

Rant vergisinde son durum nedir?

Rant vergisinde son durum nedir?

Rant vergisi, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergisi olarak ifade ediliyor. Peki, rant vergisinde son durum nedir? İşte son gelişmeler..



Rant vergisinde son durum nedir?

Rant vergisi kentle ilgili, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da resmen açıkladığı rant vergisinde, binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınması hedefleniyor.


Buna karşın, bir arazinin imara açılmasında da değerin artması halinde yine rant vergisi ödenecek. Değer artışı belediyelerin yaptığı genel imar planı değişikliği ile olabildiği gibi, vatandaş talebi ile de olabiliyor.


Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacakken;  Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda rant vergisi ödenecek. 


Rant vergisinde son durum..

Son olarak Marriot Otelde düzenlenen "İnşat Sektörü Zirvesi"nde açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:


"Herhangi bir yerde bir arazi, mülk edinmiş olan bir vatandaşımızın ya da şirketimizin zamanla orada kazandığı değerin vergilendirilmesi değildir. İmar planı geçmişse o imar planı dolayısıyla yeni yapılaşma hiç olmamışsa zaten bir şey söz konusu değil. İmar planı geçtikten sonraki herhangi bir değer artışından vergi alınması kesinlikle değildir. 


Sadece var olan imar planı, istisnai olarak bireysel bir taleple, kamu otoritesi kullanılarak, bir imzayla değer artışı sağlanmışsa işte orada devreye girecek bir husustur. İstisnai bir durumdur"



Rant vergisi inşaat sektörü için reform olacak


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön