26 / 04 / 2024

Raylı sistemler metrobüsün yükünü azaltacak!

Raylı sistemler metrobüsün yükünü azaltacak!

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, ''Raylı sistemler yapılınca metrobüsün yükü azalacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı bu sene sonunda açılacak'' diye konuştu.



AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde gazete ve haber ajanslarının ekonomi müdürleriyle bir araya geldi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye'de altyapı işini; yolları, havaalanları, internet yolları ile büyük oranda hallettiklerini söyleyen Yıldırım, bakan olduktan sonraki süreçten bu zamana kadar yaptığı çalışmaları anlattı.

İstanbul'da artık daha mikro düzeyde ve detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Ne yapacağımızı biliyoruz, altyapı bakımından tasarlama zamanına ihtiyacımız yok. Fikir, o fikri projeye dönüştürme gibi bir zamana ihtiyacımız yok. Bunların hepsi hazır. Hemen işe başlayacak durumdayız." şeklinde konuştu.

İstanbul'un toplu ulaşımıyla ilgili payını yüzde 18'den 48'e çıkaracaklarının altını çizen Yıldırım, "Bu kara yolunun yoğunluğunu da yüzde 30 azaltmak demek. İkincisi de İstanbul'da 7,5 milyon insan E-5 ile TEM arasında yaşıyor. Buradaki nüfus, evinden çıkıp kuzeye, güneye, doğuya, batıya 750 metre gittiğinde bir istasyona ulaşmış olacak. Hedef bu. İstanbul'daki trafik akar hAle gelecek." açıklamasında bulundu.

"Metrobüse olan ihtiyaç azalacak"

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım, metrobüsün yükünün azalacağının altını çizdi. Yıldırım, "Metrobüsün sorunu ne? Talep çok fazla, konfor bozuldu. İnsanlar tıkış tıkış. İçerisi kokuyor. Rahatsız edici bir durumu var. Raylı sistemler yapılınca metrobüsün yükü azalacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı bu sene sonunda açılacak. O tamamen metrobüse paralel. Ciddi bir yük alacak. Ayrıca bu ay Gebze-Halkalı hattı devreye giriyor. Bu da ciddi bir pay alacak." açıklamasında bulundu.

Metrobüsü de kendi haline bırakmayacaklarının altını çizen Yıldırım, şunları söyledi: "Otonom sistem dediğimiz bir sistemle, araçlarda bazı ufak tadilatlarla mevcut alt yapıyı kullanarak yüzde 50 kapasite artırabileceğiz. 18 metreden, 24 metreye çıkaracağız. Bilgisayar destekli yöneteceğiz. Telefonlardaki bilgilerin bluetoothla birbirine aktarılması gibi bunlar da birbirlerine aktarılacak. Durağa geliş-kalkış zamanlarını ayarlayacaklar. Aynı anda hepsi gelecek, inecek, binecek sıkışıklık olmayacak.

En büyük problem; hem durak aralarındaki seyahatlerde hem de duraklardaki yanaşma kalkmalarda uyumsuzluk vardı. Bu bilgisayar destekli şekilde yönetilecek. Sürücüsüz metrolardaki gibi bir yöntemle çalıştırıldığında, bu duraklardaki yığılmaları, sıkışmaları büyük ölçüde azaltmış olacak. Bu kısa vadeli bir çözüm. Orta-uzun vadede de alternatiflerin gelişmesiyle birlikte metrobüse olan ihtiyaç azalacak. Daha dengeli bir toplu taşıma sistemi kurulmuş olacak."

Pendik'te Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulacak!

Raylı sistemde hedef 518 kilometre!

 


Geri Dön