26 / 04 / 2024

Rıza Bey Apartmanı'ndaki depremzedelerden açıklama!

Rıza Bey Apartmanı'ndaki depremzedelerden açıklama!

İzmir'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'ndaki depremzedelerden bir kısmı, alanın park olması için açıklama yaptı. Depremzedeler, binanın 3’üncü derecede riskli olduğuna ve bunu depremin ardından öğrendiklerine dikkat çekti. 



İzmir'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'ndaki depremzedelerden bir kısmı, alanın park olması için açıklama yaptı. Sözcü'de yer alan habere göre; basın açıklamasını okuyan Emine Yücel, "Rıza Bey'de oluşturulacak farkındalık alanı, net bir şekilde kamu yararınadır. Tüm İzmirlilerin alanı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenerek Rıza Bey alanının söz verildiği gibi deprem farkındalık alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu. 

İzmir'de 30 Ekim'de meydana gelen depremin ardından yıkım sebebiyle 10’u çocuk toplam 37 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı'nda yaşayan depremzedeler, bir kez daha toplanarak Rıza Bey Apartmanının park olmasını talep etti. 

Ellerinde pankart ve dövizlerle binanın olduğu alanda toplanan depremzedeler, bölgenin park olarak kullanılacağının açıkladığını fakat planda değişikliği yapılarak alanın yeniden apartman olacağını ileri sürdü. 

Rıza Bey Apartmanı ndaki depremzedelerden açıklama!

“GİZLENEN BU RAPORU BİZ DE DEPREMDEN SONRA ÖĞRENDİK”

Basın açıklamasını okuyan Emine Yücel, binanın 3’üncü derecede riskli olduğuna ve bunu depremin ardından öğrendiklerine dikkat çekti. 

Yücel, şunları kaydetti:

- Rıza Bey Apartmanında 2005 yılında epoksi işlemi yapıldığı, binanın kolon ve kirişlerine epoksi denilen bir madde ile sözde güçlendirme işlemi yapıldığı söyleniyor. Ancak bunun için alınmış bir ruhsat olup olmadığını bilmiyoruz.

- 2012 yılında tekrar deprem sonrası bina yönetiminin başvurusuyla Bayraklı Belediyesinden alınan raporda, binanın kolon kiriş bağlantılarında ayrılmalar olduğu, düz demir kullanıldığı, beton kalitesinin çok düşük olduğu ve binanın 3’üncü derece riskli olduğu belirtilerek zemin etüdünün hemen yapılması için, binadaki kat maliklerinin ortak karar alması tavsiye edilmiş. Ancak bununla ilgili herhangi de işlem yapılmamış. Gizlenen bu raporu biz de depremden sonra öğrendik.

“SÖZ VERİLDİĞİ GİBİ DEPREM FARKINDALIK ALANI OLARAK DÜZENLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Rıza Bey Apartmanının olduğu alana park yapılması isteklerini yineleyen Yücel, şöyle konuştu:

- Bölgenin deprem farkındalık alanı olarak kullanılacağı resmen açıklanmasına rağmen planın değiştiğini öğrendik. Binayı tekrar yaparak önündeki kaldırıma anıt yapmak, çocukların hayatlarını kaybettiği bu alanda ihmalin ve vurdumduymazlığın ödüllendirilmesidir.

- Rıza Beyde oluşturulacak farkındalık alanı, net bir şekilde kamu yararınadır. Tüm İzmirlilerin alanı olacaktır. Bu alandan ev sahibi olacak hak sahipleri zaten bu bölgeden evlerini alabilecekken, bunu çarpıtarak mağduriyet algısı yaratmaya çalışmaktadırlar.

- İsteğimiz; 3 bina arsalarının birleştirilmesi ile oluşturulan K-1 parselinde Rıza Bey Apartman temelinin bulunduğu sadece 450 metrekarelik kısmın farkındalık alanı olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenerek Rıza Bey alanının söz verildiği gibi deprem farkındalık alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz.

Bayraklı'daki Rıza Bey Apartmanı'nın yerine ne yapılacak?


Geri Dön