28 / 03 / 2024

Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!

Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!

Yapı ruhsatı olmayan müteahhide ön ödemeli konut satış sözleşmesi yasağı geldi. Peki tüketiciyi güvence altına almayı amaçlayan yeni tüketici yasasını inşaat yatırımcıları nasıl değerlendiriyor. İşte cevabı…



Yapı ruhsatı olmayana ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapma yasağı geldi. 28/11/2013 tarihli Resmi Gazete’de duyurusu yapılan ve 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan yasa kapsamında firmalar yapı ruhsatı almadan tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapamayacaklar. Yine yeni tüketici yasasında tüketiciyi güvence altına alan birçok hüküm yer alıyor. Yeni tüketici yasasının vatandaşa katkısı nasıl olur, sektörde nasıl bir hareketlilik yaratır sorusunu inşaat yatırımcılarına sorduk. İşte patronların gözüyle yeni tüketici yasası…


Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!


Ege Yapı Group Yönetim kurulu Başkanı İnanç Kabadayı 

“Haksız rekabeti ortadan kaldıracak”

Biz Ege Yapı olarak şu ana kadar ruhsatını almadığımız bir projenin satışı yapmadık. Fakat yapanlar da var. Bu piyasada haksız rekabete yol açıyordu. Yasa ile birlikte haksız rekabet de ortadan kalkacak. Bir diğer ikinci önemli konu ise tüketiciler. Ruhsatsız bir projeden ev satın aldıklarında mağduriyetler yaşanabiliyordu. Ama artık bu yasayla birlikte bu mağduriyetler de ortadan kalkacak. Yani kesinlikle yasanın çok olumlu olduğunu düşünüyorum.


Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya


“Maketten satışı şarta bağlayan ama önünü kapatmayan bir yasa”


Tüketiciyi korumaya alan bir unsur. Ruhsat olmadan konut satışı yapmak çok doğru değil zaten. Yine maketten satışı şarta bağlayan ama önünü kapatmayan bir yasa. Maketten satış zaman zaman istismar edilse de çok iyi işleyen bir sistem. Gerek konut geliştiriciye gerekse de müşteriye kazandıran bir sistem. Bu yasa ile birlikte maketten satışlarda yaşanan mağduriyetler de ortadan kalkacak. 


Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!


Viaproperties ve Gürsoy Grup Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Döşkaya

“Sektörü disipline eder”

Kesinlikle çok yerinde bir karar. Sektörün disipline edilmesine çok katkıda bulunacaktır. Yine tüketiciler içinde oldukça önemli. Yapı ruhsatı olmayan bir projeden daire satın almak çok güvenli değil. Bu yasa ile birlikte tüketiciler daha güvende olacaklar.


Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!


İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Serdar İnan

“Kurumsal olmayan firmalara sekte vurur”


Kurumsal firmalar ruhsat almadan satış yapmazlar zaten. Ruhsatsız satış yapanlar kurumsal olmayan firmalardır. Yasa bu firmalara sekte vuracaktır. Yine ruhsatsız bir projeden ev satın almak tüketici için de riskli. Çünkü projede ruhsat alınmadan değişiklikler yapılabilir, sonradan yapılan değişiklikler müşteriye aktarılamayabilir, müşteri bunu anlayamayabilir… Bu anlamda tüketici mağduriyetleri de ortadan kalkacaktır.


Ruhsatı olmayana satış yasağı geldi!


Sarp Group Genel Koordinatörü Vekalet Kaba

“Doktora gitmeden ilaç almaya benziyor”

Yasayı kesinlikle destekliyoruz. Bence doğru bir karar. İşin doğrusu budur zaten. Çünkü ruhsat çıkmadan hiçbir şey belli değildir. Bu doktora gitmeden ilaç kullanmaya benziyor. Önce doktora gidersin tespit yapılır sonra ilaç yazılır. İnşaatta da bu böyle olma. Önce ruhsatını alırsın. Projen netleşir sonra satış yaparsın. Böylelikle insanların mağdur olmaları da engellenir. 


Yeni tüketici yasasının tam metnini görmek için tıklayınız


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön