26 / 04 / 2024

Rusya 36 ülkeye uçuşları durdurdu!

Rusya 36 ülkeye uçuşları durdurdu!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken Avrupa Birliği hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı. Rusya da Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına karşın, Almanya ve Fransa dahil 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapattı.



Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa Birliği, Rusya'ya ait veya Rusya'nın kontrolündeki" bütün uçaklara hava sahasını kapatma kararı aldığını açıkladı. Bu karar Avrupa'daki havayolu şirketlerinin yanı sıra tedarik zincirlerini de olumsuz anlamda etkileyecek. 

AB'nin ve Kanada'nın Aeroflot, Azur Air ve Ural havayolları gibi Rus havayolu şirketlerine hava sahasını kapatması kararının ardından Rusya'dan cevap gecikmedi. Rusya, aralarında Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Kanada'nın da yer aldığı 36 ülke için hava sahasını kapattığını açıkladı. 

ABD'nin de hava sahasını Rus uçaklarına kapatmayı değerlendirdiği gündemde yer alıyor. Hava sahasının kapatılması kararıyla birlikte hafta sonundan beri Avrupa'dan Asya yönüne birçok seferin yapılamadığı söyleniyor. 

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamasında, bu hafta içinde Rusya'ya 30 tarifeli seferin iptal edildiğini açıkladı. 

Lufthansa Sözcüsü, Eurowings ve Avusturya havayolu şirketlerinin de bu hafta uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu. Lufthansa, Alman hükümetinin Rusya'ya yaptırım kararı üzerine Rus hava sahasını yedi gün süreyle kullanmayacağını duyurdu.   

Air France-KLM havayolu şirketi ise hafta sonunda Rusya uçuşlarının yanı sıra Çin, Güney Kore ve Japonya'ya olan seferleri de iptal etti. Öncelikle alternatif güzergahların belirlenmesi gerektiği ifade edildi. 

Rusya 36 ülkeye uçuşları durdurdu!

Kargo seferleri etkilendi

Lufthansa sözcüsü, Asya ülkelerine yapılacak uçuşlarda da yolcu ve kargo uçaklarının Rus hava sahasına girmemesi için güney güzergahını izlemesi gerektiğini aktardı. Kargo taşımacılığı yapan Lufthansa Cargo da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebş ile Rus hava sahasını kullanmama kararı aldığını açıkladı. 

Lufthansa Cargo'dan yapılan açıklamada, Rus havasının kullanılmaması sebebiyle Japonya, Kore ve Çin'den yapılan uçuşların süresinin uzadığı bu nedenle de uçakların yüzde 20 daha az yük alabildiği ifade edildi. Hava taşımacılığı alanında uzman Joachim von Winning bu durumu şöyle değerlendirdi; "Asya'ya olan yol daha uzun sürecek, uçak yakıtı giderleri artacak ve kapasite düşecek."  

Finlandiya havayolu şirketi Finnair, yaptırımlar sebebi ile 2022 yılı için tahminlerini aşağı yönlü değiştirdi. Finnair CEO'su Topi Manner, Rus hava sahasından geçmemek için yolcu ve kargo seferlerinde alternatif güzergahları kullanmanın ekonomik olmadığını dile getirdi. 

Rusya'ya yönelik tüm bu yaptırımların Rus havayolu şirketlerinin filolarını da olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. 

Havacılık sektörüne ilişkin veriler yayınlayan şirket Cirium'un bilgilerine göre, Rusya'da faaliyet gösteren 980 yolcu uçağından 777'si "leasing" yoluyla uzun dönem için kiralanmış uçak olarak belirtiliyor. 

Rusya'ya yönelik yaptırımlar sebebi ile bu uçakların kira sözleşmelerinin sona ereceği ifade ediliyor. Singapur merkezli uzun dönem uçak kiralama şirketi BOC Aviation, Rus havayolu şirketleri ile yapılan kira sözleşmelerinin 28 Mart'ta sona ereceğini açıkladı.  

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'yi vuracak! Ekmek fiyatlarına zam yolda!

Rusya Ukrayna savaşının faturası Türkiye'ye mi kesilecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön