19 / 04 / 2024

Rusya Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Rusya Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Rusya ile Ukrayna krizi Türkiye ekonomisi için oldukça önem teşkil ediyor. İş dünyası temsilcilerine göre bu krizde Rusya ve Ukrayna'dan sonra en fazla etkilenebilecek ülke Türkiye olarak ifade ediliyor.



"Komşudaki yangın size de gelir"

DW Türkçe'ye değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan'a göre Rusya ve Ukrayna'dan sonra bu krizden en fazla Türkiye etkilenecek. "Komşudaki yangın mutlaka size de gelir" diyen Pehlivan, bu krizle bağlantılı etkilerin sadece olası yaptırımlarla gerçekleşmeyeceğini ifade etti. 

Ukrayna ya da Rusya tarafından ciddi bir yaptırım olmasa bile iki ülkenin savaş ekonomisine girmesi durumunda Türkiye'nin önemli ölçüde kayıplar yaşayacağını da dile getiren Pehlivan, "Bu ülkelerdeki ekonomik hareket durursa tüm dünya etkilenir. Özel bir yaptırıma gerek yok. Temel gıda maddelerinden enerjiye tüm alanlarda olumsuz yansımalar olur. Turizm sektöründe de Türkiye için çok önemli iki ülke. Bu gerginlik onlardan sonra en fazla bizi etkiler" dedi.

DW Türkçe'den Emre Eser'in haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine bakıldığında 2005 yılında Rusya ve Ukrayna pazarı, Türkiye'ye gelen toplam yabancı turistlerin yüzde 10,6'sını oluştururken bu 2017'de yüzde 18,5; 2018'de yüzde 18,6; 2019'da yüzde 19, 2020'de yüzde 24,6; 2021'de ise yüzde 27,3 olarak gerçekleşti. 

İki ülke pazarının Türkiye'deki turizm işletmecileri için oldukça önemli olduğunu dile getiren Cornelia De Luxe Resort Otel Genel Müdürü Ali Şahin, Mart ayından sonra rezervasyonlarda ciddi bir artış beklediklerini, ancak Rusya ve Ukrayna arasında yaşananların kendileri için şimdi önemli bir riske dönüştüğünü de ifade etti. Şahin, sözlerini "Sektörde biraz kafaları karıştırdı" şeklinde sürdürdü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön