29 / 03 / 2024

Rusya Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Rusya Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Rusya ile Ukrayna krizi Türkiye ekonomisi için oldukça önem teşkil ediyor. İş dünyası temsilcilerine göre bu krizde Rusya ve Ukrayna'dan sonra en fazla etkilenebilecek ülke Türkiye olarak ifade ediliyor.



Bir süredir gerginlik var

Daha önce Moskova Büyükelçiliği'nde ticaret müşavirliği görevinde bulunan Rusya analisti Aydın Sezer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısa süre içerisinde bir görüşme yapmamaları halinde Türkiye için krizin daha da derinleşebileceği uyarısını yaptı. 

Rusya Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Türkiye'nin bu krizde kendini Ukrayna'nın yanında konumlandırdığını, ama bunu sakin bir dille yaptığını ifade eden Sezer, ancak Rusya'nın  Ankara  ve Kiev arasındaki ilişkiden rahatsızlık duyduğuna dikkat çekti. 

Rusya'nın, Türkiye'nin Ukrayna'ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) satmasına karşı rahatsızlığını uzun zamandır ortaya koymuş olduğunu da dile getiren Sezer, "Biz bu krizi geçtiğimiz Aralık ayından itibaren fiilen yaşıyoruz. Özellikle doğal gaz kontratlarında Rusya'nın tavrı her şeyin işaretiydi. Türkiye ile düşük fiyattan kontrat yapmaya yanaşmadılar. Ayrıca TürkAkım'daki atıl kapasiteyi de kullanamıyoruz. Bunlar gerginliğin uzun süreli yansımalarıydı. Türkiye bu atıl kapasiteyi kullansa geçtiğimiz haftalardaki doğal gaz krizini daha rahat atlatabilirdi" değerlendirmesini yaptı.


Sezer'e göre bu süreçte Türkiye'nin Rusya'yı kınaması beraberinde riskler de getiriyor ve bundan sonraki adımların gerilimi arttırma yönünde olmaması gerekiyor. Rusya'nın Batı'nın ambargosunu göze alan bir ülke olduğunu söyleyen Sezer, bu durumda Türkiye ekonomisinin ciddi bir olumsuz sürece gireceğinin de belirtiyor. 

Bu tabloda Türkiye'nin ambargolara ne yönde tepki vereceğinin de önemli olduğunu söyleyen Sezer, "Türkiye, Kırım konusunda taraf olmamıştı. Burada da benzer bir tavır sergileyebilir. Ama Rusya'nı ciddi anlamda karşımıza almak ateşle oynamak demek. Turizmden enerjiye tüm alanlarda faturası kabarık olur. Eğer ambargoya uyulursa bunun da bir bedeli olur. Türkiye'nin hesabını görmek lazım" dedi 

Sezer, ayrıca Rusya'da bulunan Türk iş insanlarının da bu gerilim dolayısıyla tedirgin olduğunu ifade ederken Rusya'nın olumsuz bir tavrının oradaki projeler için de risk anlamına geldiğini belirtti. 

Türkiye'den çok sayıda iş insanının Ukrayna'da yatırımcı konumunda olduğunu dile getiren TUİD Başkanı Burak Pehlivan ise "Burada 4 milyar 500 milyon dolarlık bir yatırım var. Yaklaşık 700 firma faaliyet gösteriyor. Türk firmaları 30 binin üzerinde istihdam sağlıyor. O yüzden krizin daha da büyümemesi bizim için çok önemli. Şimdilik günlük ekonomik hayatta bu gerginliği görmüyoruz. Kiev'de insanlar yine aynı şekilde aktivitelerine devam ediyorlar. Bir panik havasından bahsetmek için erken ama işlerin daha da kötüleşmesi hepimizi olumsuz etkiler" dedi.

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı!


Rusya’nın milyarderleri Ukrayna krizi nedeniyle 32 milyar dolar kaybetti!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön