24 / 04 / 2024

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2022 yılı şubat ayı sonuçları resmen açıklandı. Peki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?



Rusya – Ukrayna Savaşı beklentileri bozdu mu?

Yine açıklanan verilere bakıldığında Beklenti Endeksi Şubat 2022'de bir önceki aya göre 0,9 puan düşüş gösterdi ve 2022'nin ilk iki ayında gerileme gösterdi. Söz konusu düşüşler büyük ölçüde piyasalardaki belirsizliklerden kaynaklanmış oldu.

Yine açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin, yeni ekonomi politikası, yüksek maliyetler ve enflasyon sebebiyle zayıfladığı da belirtildi. Açıklanan verilere göre, söz konusu yüksek maliyet ve fiyat artışları, önümüzdeki üç aylık dönem için alınan yurtiçi siparişlerde bazı düşüşlere sebep oldu. Yine açıklanan verilere göre, aynı biçimde önümüzdeki üç aya ilişkin ihracat siparişleri de söz konusu Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle Şubat 2022'de gerileme gösterdi. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Yine merakla beklenen verilere bakıldığında gelecek üç aya yönelik olarak üretim beklentisi, iç ve dış siparişlerdeki azalmaya rağmen sınırlı ölçüde iyileşmele gösterdi. Resmi olarak açıklanan verilere göre, beklentilerdeki düşüşte öncelikle yüksek enflasyon ve maliyetler etki gösterirken, son zamanlarda gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşı da bozulma yarattı. Bu olumsuz koşullar değişmeden beklentilerin zayıf kalmayı sürdürmesi bekleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor! 


Geri Dön