28 / 03 / 2024

Şehir Kimliği Çalıştayı Tokat’ta gerçekleştirildi!

Şehir Kimliği Çalıştayı Tokat’ta gerçekleştirildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tokat Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği Şehir Kimliği Çalıştayı tanıtım toplantısı; 21 Ocakta, “26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda” yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tokat Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği Şehir Kimliği Çalıştayı tanıtım toplantısı; 21 Ocakta, “26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda”  yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Bakan Danışmanı İbrahim Acar koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Şehir Kimliği Çalıştaylarının onüçüncüsü olan Çalıştay tanıtım toplantısına,  Tokat  Valisi Sayın Cevdet Can  ve  Tokat  Belediye Başkanı Sayın Av. Eyüp Eroğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Şahin ilçe belediye başkanları ve bürokratları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitelerden öğretim üyeleri ve kamuoyu önderleri katıldı.


Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı İbrahim Acar, Tokat  Valisi Cevdet Can, Tokat  Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin birer konuşma yaptılar.  Daha sonra çalıştay Bilgilendirme Toplantısında Bakan Danışmanı İbrahim Acar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sempozyum ve Çalıştaylar Heyeti Üyesi Zekeriya Erdim ve Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan Tokat Şehir Kimliği Çalıştayı Hakkında bilgi verdiler ve katılımcıların sorularını cevapladılar.


Çalıştay Tanıtım Toplansında Tokat Valisi Cevdet Can ve Gaziosmanpaşa Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin konuşma yaptılar.


Çalıştay Tanıtım Toplansında yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu şöyle dedi:

Şuanda bulunduğumuz şehir, birçok medeniyeti topraklarında barındırmış, izlerini ve hikayelerini taşıyıp aktaran, köklü bir geçmişe ve zengin bir birikime sahip, başkentlik yapmış, ticaret merkezi olmuş, alimler, devlet büyükleri yetiştirmiş olan, yani öyküsü olan bir kent.İşte bu şehir, asırlardır üzerinde yaşayan medeniyetlerin bıraktığı izlerle yakaladığı çeşitlilik üzerine bir kültür ve gelenek oluşturmuş, kent yaşamının ön plana çıkmasıyla birlikte ise kimliğini unutmaya başlamış.


Çoğulcu bir anlayışla marka kent, kimlikli kent için çalıştığımızda ortaya çok güzel şeyler çıkaracağımızı düşünüyorum. Söz sahibi unsurlardan biri yanlış bir karar alabilir, ama hepsi aynı anda aynı yanlış kararı alamaz. Bu yüzden ortak akıl, üst akıl oluşturmak durumundayız. Hep birlikte, fikir zenginliği ve uzlaşı oluşturarak Tokat’ımızın kimliğini yeniden kazanması için çalışabilmeyi umut ediyoruz. Tokat’ın öyküsü bundan 200 yıl 500 yıl önce nasıl ise, 200 yıl sonra da aynı şekilde anlatılsın istiyoruz.


Çalıştay tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Bakan Danışmanı İbrahim Acar şöyle dedi;

İnsanın maddi ve manevi gelişimine etki eden unsurların başında sosyal, kültürel ve fiziki çevre gelmektedir.  İnsan ve onu çevreleyen şehir arasında öylesine bir etkileşim vardır ki; çevredeki olumlu ya da olumsuz her bir değişim insana, insanın yaşadığı deneyimler de çevreye, şehire yansır. Böylece; şehir ve insan birbirinin mazisinde, güncel hayatında, geleceğinde, mutluluğunda, hüznünde ve hasılı kaderinde karşılıklı etkili olur.

 

İnsan gibi şehirlerin de ruhu, kimliği ve kişiliği vardır. Tarihi, iklimi, coğrafyası, jeopolitiği, kültürü, sosyal ve etnik yapısı, ekonomisi ve diğer maddi ve manevi değerleri bir şehrin kimliğini oluşturan temel öğelerdir. Bu parametrelerden baskın ve öne çıkanlar veya onların bileşimi şehrin kimliğini ortaya koyar. Bazen bir sanat eseri veya tarihi eser, bazen hafızalarda, gönüllerde derin izler bırakan bir olay veya bir insan şehrin kimlik tanımlanmasında ön plana çıkar. Bazen insan şehre, şehir de insana ruh ve kimlik katar. 


Şehirlerin kimliğini doğru tanımlamadan, ne sorunlar doğru tespit edilebilir ne de köklü, isabetli çözümler üretilebilir. Sağlıklı gelecek kurgusu yapılabilmesi için de önce şehrin kimliğinin doğru tespit edilmesi gerekir.

Bu çerçevede mekânsal planlama hayati değer taşıyan bir konudur. Ülke, bölge ve şehir bazında, her ölçekte yerleşim birimi için durum tespiti yapmak ve gelecek öngörüsünde bulunup; yerleşim, yatırım, üretim ve hizmet altyapılarını bu öngörülere göre kurgulamak, o bölgenin kimliğinin oluşması açısından hayati önem taşır. Bu nedenle, ülke çapında stratejik mekânsal planlama çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışma ile bir yandan her bir yerleşim biriminin bireysel varlığı, kimliği ve özgün değerleri göz önünde bulundurularak, öte yandan da diğer yerleşim birimleri ile olan ilişkilerini ve bütün içindeki yerini de doğru kurgulayarak kapsamlı bir ülke planlaması yapılacaktır.


Sayın Bakanımızın bakanlığa kazandırdığı vizyon ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, ülke çapında yapılacak stratejik mekânsal planlama çalışmalarına kaynak ve referans oluşturmak için şehirlerimizin yukarıda belirtilen çerçevede kimliğini tespit etmek amacıyla çalıştaylar düzenlemeye karar verildi.


Her şehrimize, o şehirde yaşayanların gözüyle ve gönlüyle bakmak istedik. “Şehir Kimliği Çalıştayı”nda şehrimizdeki bilim adamlarımızı, iş adamlarımızı, gönüllü kuruluşlarımızı, belediye ve diğer kamu bürokrasisini, düşünce ve gönül adamlarımızı bir araya getiriyoruz. Şehir kimliğimizi belirleme adına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişme hedeflerimiz konusunda geniş katılımlı bir platform oluşturuyoruz. Burada ortaya çıkan bilgi birikimi ve çalıştay raporlarının ülkemizin geleceği için çok önemli kaynak ve referans olacağı inancındayız. 


Bu güne kadar Ordu, Üsküdar, Kırşehir, Düzce, Adıyaman, Sivas, Kütahya, Konya, Kahramanmaraş, Çorum, Samsun, Urfa ve Amasya’da gerçekleştirmiş olduğumuz Çalıştaylarımızı  Tokat, Bursa, Çorum, Yozgat, Denizli ve Gaziantep ile devam ederek tüm illerimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.



Geri Dön