24 / 04 / 2024

Şeker fabrikalarının devletleştirilmesine ilişkin teklif verildi!

Şeker fabrikalarının devletleştirilmesine ilişkin teklif verildi!

Şeker fabrikalarının devletleştirilmesine ilişkin Şeker Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi verildi...



Kamu malı olan şeker fabrikalarını ve ihale yolu ile satışı yapılan ve devri sağlanmayan Bor, Çorum, Kırşehir, Erzincan, Erzurum, Turhal, Afyon, Elbistan, Yızgat, Ilgın, Alpullu, Burdur, Şeker Fabrikalarının tamamının milli ekonomiye destek olarak, istihdam ve insan sağlığı açısından kamuya yeniden kazandırılması amaçmanıyor.

ŞEKER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 2- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihinden önce özelleştirilmiş bulunan pancar şekeri fabrikaları devletleştirilmiştir.

Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihi itibarıyla özelleştirme kapsam ve programında olup halihazırda özelleştşrme işlemleri devam eden Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketine ait bulunan pancar şekeri fabrikaları başka bir işleme gerek kalmaksızın özelleştirme programından çıkarılarak Tarım ve Orman Bakanlığına devredilmiş sayılır.

Bu maddenin birinci fıkrası uyarınca yapılacak devletleştirme işlemine konu teşebbüslerin gerçek karşılığı üzerinden hesaplanacak bedeli, beş yıl içinde eşit taksitlerle ödenir.

Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 20/11/1984 tarihli ve 3082 sayılı Kamu Yararının Zorunlu Kıldığı Hallerde, Kamu Hizmeti Niteliği Taşıyan Özel Teşebbüslerin Devletleştirilebilmesi Usul ve Esasları Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 


Geri Dön