26 / 04 / 2024

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında flaş gelişme! Kademeli olarak gelecek

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında flaş gelişme! Kademeli olarak gelecek

Sıfır ve ikinci el otomobilde fiyatların düşmesi beklenirken flaş bir gelişme oldu. Otomotiv piyasasında araç alım satımı ile ilgilenenlerin ödediği KDV oranı yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmişti. Bu artış araba fiyatlarına zam olarak yansıdı. 



Sıfır ve ikinci el otomobil sektöründe hareketlilik sürüyor. Dünya çapında yaşanan çip krizi, Ukrayna-Rusya savaşının etkileri devam ederken otomotiv sektörünü daha kötü günler bekliyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle otomobil sektöründe tedarik sorunu yaşanırken sıfır araçta fiyatlara yalnızca 1 ayda yüzde 5 zam gelmişti. Mart döneminde de ikinci el otomobil fiyatları yüzde 8 zamlandı. Diğer yandan otomobil alım satımlarında KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesi, ikinci el fiyatlarında yeni zamlara neden oldu.

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında flaş gelişme! Kademeli olarak gelecek

Duyurulan yeni düzenlemenin kurumsal ikinci el işi ile uğraşan firmaların maliyetlerini yükselteceği, bunun da otomobil fiyatlarına yüzde 2 civarında yansıyacağına ilişkin beklentiler oluşmuştu. Gelen zamlar ise öngörülenin üzerinde gerçekleşti.

Zaten en durgun günlerinyaşandığı otomobil pazarında, fiyatların geldiği seviye nedeniyle satışların da düşmeye devam ettiği kaydedildi.

HURDA ARAÇLAR DAHİ 40 BİN LİRAYA ULAŞTI

İkinci el otomobilde 100 bin TL'nin altında kalan araçların hurdaya döndüğü, 2020 yılının başında 5-10 bin lira olan hurda araçların dahi 40 bin liraya çıktığı kaydedilmişti.


Geri Dön