24 / 04 / 2024

Sıla Grup Afrika'da yeni bir sağlık yatırımı yapacakl

Sıla Grup Afrika'da yeni bir sağlık yatırımı yapacakl

Sıla Grup, İran'da toplam bin 750 yataklı, 700 milyon dolarlık iki hastane ihalesi aldı. Sıla Danışmanlık ve Sağlık Hizmetleri Yönetim Kurul Başkanı Dr. İhsan Şahin Afrika pazarına yeni bir sağlık yatırımı yapacaklarını dile getirdi.




İş sağlığı ve güvenliği yatırımları ile öne çıkan Sıla Grup, İran'da toplam bin 750 yataklı, 700 milyon dolarlık iki hastane ihalesi aldı. Patron Dr. Şahin Afrika ülkelerinde "GoFICS" markası ve franshising sistemiyle tıbbi görüntüleme merkezleri kurduklarını söyledi... 



AMBARGONUN kalkmasının ardından Türk firmalarının atağa geçtiği İran pazarına giren şirketlerden biri de Sıla Grup olmuştu. Sağlıktan enerjiye, tarımdan endüstriye 100'lerce milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyan Afrika pazarına yeni bir sağlık yatırımıyla açılacaklarını söyleyen Sıla Danışmanlık ve Sağlık Hizmetleri Yönetim Kurul Başkanı Dr. İhsan Şahin, 2020 yılına kadar Afrika'da 20 noktaya GoFICS" markası ve franchising sistemi ile tıbbi görüntüleme merkezi kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Geçen hafta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) bir heyetle yatırım fırsatlarını görüşmek üzere Moritanya'ya giden Şahin ile Sıla Grup'un İran ve Afrika'ya yönelik yatırım stratejilerini konuştuk. Aynı zamanda DEİK Senegal İş KonTürkiye'nin et ihtiyacına çözüm şeyi Başkanı olan Şahin ile Senegal ve Afrika'daki yatırım fırsatları üzerine de sohbet ettik... 


TEMELLERİ 19 YIL ÖNCE ATILDI 


Türkiye'de kamu özel sektör işbirliği modeliyle yapılan hastane projelerinin önemli paydaşlarından olan Sıla Grup'un temelleri 19 yıl önce atıldı. Sağlık, biyomedikal hizmetleri, iş sağlığı ve güvenliği, inşaat sektörüne yoğunlaşan firmanın temel işini, Şahin'in ifadesiyle "hastanecilik" oluşturuyor. Ankara'da üç merkez, Nevşehir'de bir hastane işleten Sıla Grup, iş sağlığı ve güvenliğinde Türkiye genelinde 35 ilde hizmet veriyor. Türkiye genelinde Adana, Elazığ, Bursa, Yozgat ve Kocaeli'nde kamu özel sektör modeliyle hastanelerin kurulmasında konsorsiyum ortağı olarak sorumluluk üstelenen Grup, muhtelif illerde fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikiyatri hastaneleri başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşunun yapımını da gerçekleştiriyor. 


"RİSKLER GÖZE ALINMALI" 


2007'de ilk yurtdışı yatırımını Azerbaycan'da gerçekleştiren Sıla Grup, ardından 2009'da Irak'ta, 2011 'de ise Suriye'de konsorsiyum ortağı olarak hastane ihalesi aldı. Suriye'de ilişkilerin gerilmesiyle işi bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen Şahin, "Anahtar teslim hastane ihalesini Türkiye'den iki grupla birlikte almıştık. Biz girdiğimizde, binanın kaba inşaatı bitmişti. Bir süre sonra can güvenliğimiz kalmadığı için işi bıraktık. Maalesef bina saldırıya maruz kaldı. En son gördüğümde bina kullanılamaz hale gelmişti. Hem emek hem de para kaybı yaşandı" dedi. 


Hayvancılık alanında Afrika ülkelerine yapılacak yatırımlar çok önemli. Örneğin Benin'de hayvancılık maliyetleri çok düşük. Hayvan yetiştiriciliğinde kullanmak üzere taze ot bulma şansı Türkiye'den çok fazla. Bu da hayvancılığın karını artırıyor. Benin'de bir büyük baş hayvan 350-400 dolar civarında. Aynı hayvanın ülkemizdeki karşılığı şu anda bin 400-bin 500 dolar. Aynı şey Senegal için de geçerli. Yapılacak hayvancılık yatırımlarıyla hem onların hem de Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu hayvanları yetiştirebiliriz. Türkiye'nin et ihtiyacına çözüm bulabiliriz. Tarımsal üretim yapacaksınız, Afrika'nın birçok ülkesini tercih edebilirsiniz. Birçok Afrika ülkesi, verimli tarım topraklarını teşvik kapsamında ücretsiz tahsis edilebiliyor ya da düşük kiralar alıyor. Yeter ki, bunu isteyin. Bu işe emek, para ve zaman ayırabileceğinizden emin olun." 


Irak ve Suriye deneyimlerine karşın yurtdışı açılımlarını sürdüren Sıla Grup, ambargonun kalkmasının ardından İran'da iş alan Türk şirketlerinden biri oldu. Geçen yıl İran'da kamu özel sektör işbirliği modeli ile iki hastane yatırımı işini üstlenen Grup, Tahran'da bin yataklı, Kerman'da 750 yataklı hastane yapacak. 


İran'ın 100 bin yatak açığı olduğunu söyleyen Şahin, önümüzdeki günlerde İran'ın 5-6 şehirde yeni hastane yatırımlarını gündemine alacağı bilgisini verdi. Türkiye'nin mutlaka bu projeler içinde yer alması gerektiğini ifade eden Şahin, "Grup olarak İran'daki yatırımlarımızı genişletmek istiyoruz. İran'da toplam 5 bin yatak kapasitesi ve 2.5 milyar dolar yatırım büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. 


FİNANSMAN ARAYIŞLARI 


İran'daki projelerin finansmanına ilişkin sürdürdükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Şahin, tüm yatırımcılar gibi Türk bankalarını arkalarında görmek istediklerini vurguluyor. Finansmanın ve projelerin boyutunun çok yüksek olduğunu dile getiren Şahin, "Bu projeler, aynı zamanda siyasi iradeyi gerektiriyor. Eğer siyasi irade, Türk bankacılık sitemi ile İran bankacılık sisteminin birlikte çalışmasını emrederse, beni batılı ülkelerin bankasıyla muhatap etmez. Türk bankalarını arkamızda görmek istiyoruz. Çin gibi, Rusya gibi. Boeing anlaşmalarındaki Fransa gibi karşılıklı barter ya da mahsuplaşma olarak İran'la ticaret yapmamıza müsaade edilebilir. İki devlet müteşebbislerini koruyacak kollayacak tedbirler almalı" diye konuştu. 


AFRİKA AÇILIMI 


Afrika'ya yönelik birçok projeleri olduğunu söyleyen İhsan Şahin, bunlar içinde en somut olanının GoFICS olduğunu vurguladı. önümüzdeki beş yıl içinde GoFICS'in birçok dünya başkentinde karşımıza çıkabilecek bir marka olacağını ifade eden Şahin şunları söyledi: 


"GoFICS markası ve franchising sistemiyle. Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok başkentine ve büyük şehirlerine anahtar teslimi tıbbi görüntüleme merkezleri kurmak istiyoruz. Şu anda Afrika ülkeleri ile görüşmelere başladık. Bu merkezlerde çekilen tüm görüntüler, Ankara'da kurduğumuz merkeze gönderilecek. Ankara'daki uzman ekipler bu görüntüleri alıp, inceleyip, raporları ilgili yerlere iletecek. 

Görüntüleme merkezleri, doktor çalıştırmak zorunda kalmayacak. Afrika'da en zor olan kısmı, teknik servis hizmetlerini de üstleneceğiz. Gana, Kenya ve Senegal'deki doktorun bilgi ve becerisinin ne olduğu önemli olmayacak. Biz aynı standartta hizmet vereceğiz."



SENEGAL TÜRK YATIRIMCI BEKLİYOR 


İş konseyi olarak geçen yıl Senegal'e gerçekleştirdikleri ziyarette birçok alanda Türk yatırımcılara ortak yatırım talebi geldiğini vurgulayan Şahin, hayvancılık alanında taleplerin yoğunlaştığına dikkat çekti. Şahin, "Senegal'de özellikle endüstriyel anlamda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve sütçülük yapılamıyor. Ülkenin ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Bunu Türk yatırımcıdan talep ediyorlar. Özellikle tarım sektörüyle ilgili beklentileri var. Toprakları çok verimli olmasına rağmen, endüstriyel tarım yapılmıyor. TIKA ve Eximbank bize yardımcı olsun' diyorlar" ifadelerini kullandı. 


Senegal'in diğer önemli yatırım talepleri arasında, sağlık, madencilik, enerji ve turizm sektörünün geldiğini vurgulayan Şahin, Senegal'de çok ciddi fosfat madeni yatakları olduğunu, fosfat ve altın madenciliği için Türk yatırımcılara çağrı yapıldığını ifade etti. İnsan kaynağının ucuz olduğu Senegal'de vergi ve teşviklerin yatırımcı açısından çok cazip olduğunu dile getiren Şahin, reformlar açısından yapılacak çok iş olmasına karşın, Senegal'in Afrika ülkeleri içinde iyi durumda olduğunu kaydetti. 




Para 


Geri Dön