25 / 04 / 2024

Silivri gayrimenkul piyasasında son durum ne? İşte İstanbul'un yükselen ilçesinde metrekare fiyatları!

Silivri gayrimenkul piyasasında son durum ne? İşte İstanbul'un yükselen ilçesinde metrekare fiyatları!

Son dönemdeki konut projeleri atağıyla dikkat çeken Silivri ilçesi, 35 mahalleden oluşuyor. Peki Silivri gayrimenkul piyasasında son durum ne? İşte İstanbul'un yükselen ilçesinde kalem kalem metrekare fiyatları...



İşte Vizyon Taşınmaz Değerleme tarafından hazırlanan Silivri Konut Piyasasına Genel Bakış Raporu


2020 yılı itibari ile hayatımıza giren Covid-19 pandemisi, hem yaşam alanları, hem çalışma alanlarında ciddi değişimlere yol açtı. Tüm dünya başkentlerinde olduğu gibi, İstanbul kent merkezinde de yoğun kalabalıklar içerisinde yaşamanın sağlık açısından riskli hale gelmesi insanları kent çeperlerindeki yerleşim alanlarına yönlendirdi. Nüfusun kent merkezine oranla daha az olduğu, doğayla iç içe, bahçeli yaşam alanları tercih edilmeye başlandı. Geçmişten günümüze İstanbul’un 2. konut alanı olarak tercih edilen Silivri İlçesi de kente yakınlığı sebebiyle öncelikle tercih edilen yerleşim alanlarından birisi oldu. Silivri’de konut alanlarının büyük bölümü yerleşmenin yazlık/kırsal karakterinden dolayı ikinci konutlardan oluşmaktadır. Birinci konut olarak kullanılan alanlar sınırlı seviyededir. Birinci Konut alanlarının ilk alt kümesi ticaret merkezinin yakın çevresinde bitişik nizam şeklinde yapılaşmış 5-6 katlı apartmanlardır. İkinci konutlar ise, Selimpaşa sınırı civarında yoğunlaşmaktadır. Daha çok site mantığıyla toplu olarak yapılmış bu binalar E-5 Karayolu ile deniz arasında yoğunlaşmıştır. Selimpaşa Mahallesi’nde, kıyı kullanım kanunundan önce yapılmış yazlık konutların büyük çoğunluğu, kıyının ilk 100 metrelik kısmında yer almaktadır.

Bu konutlar, kıyıya çok yakın olduğundan denize ulaşmayı ve denizden yararlanmayı büyük ölçüde kısıtlamaktadır. İlçede yatırım talebinin artması ile birlikte gayrimenkul piyasalarında de ciddi değişimler yaşanmaktadır. Özellikle müstakil tarzda, villa tipi ikinci konut piyasasında ciddi fiyat artışları olduğu bilinmektedir. Apartman tipi konutlarda ise sadece inşaat maliyetlerindeki artıştan kaynaklı bir artış olmuştur. Pandemi öncesi ortalama 2.500 TL/m2 seviyesinde seyreden ortalama birim satış fiyatlarının, 2022 ilk çeyreği itibariyle ortalama 6.000 TL/m2 seviyesini aştığı görülmektedir.

Silivri gayrimenkul piyasasında son durum ne? İşte İstanbul un yükselen ilçesinde metrekare fiyatları!

Daha önce talebin düşük olmasından dolayı yatırım yapılmayan imarlı arsalarda son dönemde inşaatların yükselmeye başlaması dikkat çekmektedir. Özellikle D100 Karayolu kuzeyinde ciddi hareketlilik yaşandığı bilinmektedir. D100 kuzeyinde KİPTAŞ ve TOKİ tarafından site tarzı projeler geliştirildiği öğrenilmiştir. Ortalama 6 katlı olan blokların inşaatı devam etmektedir. KİPTAŞ 3-4 projeleri ile TOKİ 2-3-4 bloklarının inşaatı devam etmektedir.

Konut Satış Değeri Değişimi

Silivri gayrimenkul piyasasında son durum ne? İşte İstanbul un yükselen ilçesinde metrekare fiyatları!

Daha önce talebin düşük olmasından dolayı yatırım yapılmayan imarlı arsalarda son
dönemde inşaatların yükselmeye başlaması dikkat çekmektedir. Özellikle D100 Karayolu kuzeyinde ciddi hareketlilik yaşandığı bilinmektedir. D100 kuzeyinde KİPTAŞ ve TOKİ tarafından site tarzı projeler geliştirildiği öğrenilmiştir. Ortalama 6 katlı olan blokların inşaatı devam etmektedir. KİPTAŞ 3-4 projeleri ile TOKİ 2-3-4 bloklarının inşaatı devam etmektedir. Dünya genelinde etkileri olan Covid-19 pandemisine ek olarak son yıllarda yüksek enflasyon yükü altında ezilen TL’nin değer kaybetmesi, alım gücünün azalması gibi sebeplerle tatil tercihlerinde de değişimler yaşanmıştır. İstanbul’a yakınlığı ile tatil için de oldukça fazla talep
gören Silivri ilçesinde, özellikle tatil sezonunda konut kira rakamlarında %100’ün üzerinde fiyat artışı yaşandığı öğrenilmiştir.

Bölgede arsa ve arazi talebinde de artış olmuş, bu da birim satış değerlerine yansımıştır. İmarsız arazilerde 2020 ilk çeyrek birim satış değerine göre ortalama birim satış değerinde %20 civarında artış görülürken, imarlı arsalarda pandemi öncesine kıyasla %50’nin üzerinde artış olmuştur.

Arsa Satış Değeri Değişimi

Silivri gayrimenkul piyasasında son durum ne? İşte İstanbul un yükselen ilçesinde metrekare fiyatları!

 

Turizm ve otel piyasasının 2021 karnesi!

İstanbulluları sevindirecek haber! 2 bin Sosyal Konut inşa edilecek!

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları'nda anahtar teslimleri yapıldı!

ALC Villages ön satışta! Yeni proje! 


Geri Dön