16 / 04 / 2024

Silivri'de kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı!

Silivri'de kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı!

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri ve Avcılar’ın pilot bölge belirlendiği “Deprem Risk Analizi Çalışması Hızlı Tarama Yöntemleri Projesi” töreninde Silivri’deki çalışmalara ilişkin konuştu.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından depreme hazırlık çalışmaları kapsamında “Deprem Risk Analizi ve Hızlı Tarama Yöntemleri Projesi” için tanıtım töreni gerçekleştirildi. Gazete Damga'dan Savaş Atak'ın haberine göre; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin katılımıyla Avcılar Denizköşkler Sosyal Tesisleri’nde yapılan proje tanıtım törenine İBB bürokratları da katıldı.

Yapılacak saha çalışmalarında başlangıç olarak Silivri ve Avcılar ilçelerinin pilot bölge seçildiği projede; riskli binaların yapısal durumlarının tespit edilmesi, hasar alacak binalara noktasal müdahale, güçlendirme ve yeniden yapılandırma yöntemleri ile öncelikli bölgelerin tespit edilmesi şeklinde depremle mücadelede İstanbul’un bütünü için yol haritası oluşturulması amaçlanıyor. 

Silivri de kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı!

Dayanıklı bir Silivri olacak

Törende konuşma yaparak deprem kaynaklı gerçeklerle yüzleşmek gerektiğine dikkat çeken Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, bu sebeple kapsamlı bir çalışma başlattıklarını dile getirdi. Silivri’de gerçekleştirilen depreme hazırlık çalışmalarına ilişkin konuşan Başkan Yılmaz, "Yaptığımız çalışmalarda Silivri’yi deprem, sel, heyelan gibi afetler karşısında ‘dirençli -dayanıklı bir kent’ olarak yapılandırma temel hedefine dayanan stratejik kararları oluşturmak önceliğimiz oldu. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm kavramını bütüncül bir yaklaşımla ele alan, Silivri ilçesinde sürdürülebilir kentsel dönüşüm ilkelerini belirleyecek ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ hazırlamaktayız" diye konuştu. 

3 aşamalı program oluşturduklarını söyleyen Yılmaz, araştırmalar sonucunda elde edilen verileri de paylaşarak şunları kaydetti: 

“İlk aşamada, ilçe bütününde güncel durumun tespiti ve araştırmaları yapılarak Silivri’nin afet riskleri, özellikle bina ve zemin koşulları çerçevesinde tanımlanmıştır. Silivri’de yer alan 51.000 binanın yaklaşık yüzde 20’si Marmara Denizi ile birleşen derelerin geniş vadi tabanlarında yer almaktadır. Bu alanlarda yer alan binalar zemin yapısının alüvyon olmasının yanı sıra taşkın açısından da risk altındadır. Riskli alanlarda yerleşik nüfusun bulunduğu Silivri merkezi, Selimpaşa gibi bölgelerde, yaklaşık 20.000 bağımsız birim, 2 bin 500 işyeri ve 40 bin üzerinde nüfus yer almaktadır. Bu alanlardaki konut stoğunun yüzde 50’si 2000 yılı öncesinde yürürlükte olan yönetmelikler ile inşa edilmiş yapılardan oluşmaktadır. Diğer taraftan ilçe adına önemli tüm donatı alanları, yani eğitim, sağlık, dini tesis, sosyal-kültürel tesisler, ilçe merkezindeki Fener ve Boğluca derelerinin oluşturduğu riskli alüvyonlu araziler üzerinde kalmaktadır. İlçe merkezi ve kuzeyinde yer alan, ıslah çalışmaları tamamlanmış Fener ve Boğluca (Kayalı) dereleri çevresindeki imar faaliyetleri, taşkın riski taşıdığı gerekçesi ile nazım planlar ile durdurulmuştur. Diğer taraftan Selimpaşa mahallesinde 2009 yılında yaşanan sel felaketi sonrasında, dere havzalarında kalan ikinci konut alanları, nazım planlar ile transfer edilecek alan olarak tanımlanmış, fakat mevcut kullanım devam etmektedir. Bu alanların sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulması adına üst ölçek plan çalışmalarının bütüncül olarak yeniden değerlendirilmesine ve ilçe genelindeki taşkın sınırlarının detaylı etüdler ile tespitine ihtiyaç vardır.”

Kentsel dönüşüm hamlesini başlatıyoruz

Yılmaz, kararlı bir mücadele göstereceklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: 

“Hz. İbrahim’e su taşıyan karınca misali gücümün yettiği kadar bu çalışmaların içerisinde olacağım. Evet riskli, belediye başkanlarının topa girmediği, vatandaşla başkanı karşı karşıya getiren bir alan ama bir sonraki seçimi düşünerek biz depremle mücadeleyi sürdüremeyiz. Onun için kararlılık ve cesaretle bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Ben tekrar Çevre Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Silivri Belediyesi olarak eşgüdümlü çalışacağımı, bu sorumluluğumun bulunduğunun kanaatinde olarak buradan bunun sözünü vermek istiyorum. KİPTAŞ ve  TOKİ  ile Silivri Belediyesi olarak sürdürülebilir bir kentsel dönüşümü hedefliyorum. Silivri Belediyesi olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına en eski binalara sahip olan sitelerden başlıyoruz. SİLTAŞ adını verdiğimiz şirket ile Silivri’de kentsel dönüşüm hamlemizi başlatıyoruz. Vatandaşlarımız ile anlaştık. Çok kısa bir sürede yıkıp yeniden yapmaya başlayacağız."

Silivri'ye borcumuz var

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yoğun bir mücadele sürecine girildiğini kaydederek, “Görev süremiz sonuna kadar ne kadarını başarabiliriz orası ayı bir konu. Ama ben görevimin sonuna kadar insan odaklı, rantı kesinlikle hedeflemeyen bir kentsel dönüşüm çabası içinde olacağım. Sizleri de bu konuda biraz zorlayacağım. Göreve geldiğimizden beri İBB daire başkanlarımız ile ekiplerimiz sürekli görüşüyor. Cuma günü yine bir toplantımız olacak. Bu kapsamda İBB’nin yaptığı bu çalışmayı önemsiyorum. İBB Meclisi’nin MHP Grup Başkanvekili olarak, buradan Ekrem başkana bu konuları destekleme adına verilecek mücadelenin destekçisi olacağımı söylemek istiyorum. Bu işin içerisinden de en fazla eforu sarf ederek çıkacağımıza inanıyorum. İstanbullulara, Silivrililere borcumuz var. İnsan hayatının öneminden hareketle insan odaklı bir kentsel dönüşüm için yapmış olduğunuz çalışmalar adına hem daire başkanımıza hem de sizlere teşekkür ediyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum" açıklamasında bulundu. 

Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm başladı!


Geri Dön