25 / 04 / 2024

Sitelerde güvenliğin önemi!

Sitelerde güvenliğin önemi!

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat www.emlakkulisi.com okurları için "sitelerde güvenliğin önemi" konulu yazı yazdı. İşte o yazı...



Sitelerdeki güvenliğin önemi. Bu konuda epey hassasiyet gerektirir çünkü bir sitedeki en önemli konulardan biri güvenliktir. Bu sitelerin bütçelerinin büyük bir kısmını kapsar. Güvenlikte en dikkat edilmesi gereken husus hizmet aldığınız firmadır. Deneyimi, yapmış olduğu hizmetler ve personellerine yaklaşımları gibi. Firma neden önemli? Disiplin varsa, personelin eğitimini ve kontrolünü zamanında yapıyorsa, maaşlarını, sosyal haklarını eksiksiz ve gününde karşılıyorsa, size karşı raporlamalarını güncel yapıyorsa firmadan sıkıntı yaşamazsınız. İkincisi personelin profili bu daha çok hizmet verdiğiniz yerin konumu ile ilgili bu durumu örnekleyecek olursak daha merkezi bir yerdeyseniz o bölgeden personel alırsınız, eğer kıyıda köşede bir yerdeyseniz o bölgeden personel alırsınız bu da personelin kalitesini, profilini ve eğitimini belirler. Kimse günde 50-60 km yol gidip güvenlik görevlisi olarak çalışmaz eğer çalışsa da o personelden verim alamazsınız kısacası hizmet alınan bölge personel açısından çok önemli. Yöneticilerinde güvenlik konusunda sadece güvenlik firmasına işi bırakmamaları gerekiyor, denetimleri ve kontrolleri bizzat kendileri yapması lazım çünkü firmanın her daim orda olma şansı yok. Eksikleri tespit edip firmaya bildirmesi, personellerin sorunları varsa, firma ile temasa geçip çözmeleri gerekiyor. Eğer o personel kendini görev yaptığı yerde sahipsiz hissederse o da boş verir ve sorunlar yaşanır. Kapınızın kilidine güvenmeyeceksiniz personele güveneceksiniz çünkü hırsız o siteye girdimi o kilidi açar ama güvenlik o hırsızı o siteye sokmaz. Güvenliğin benim gözümdeki en önemli görevi hasar önlemektir, eğer hasar engellenmemişse o güvenlik işini yapmamıştır yoksa hasar oluştuktan sonra polis de gelip tutanak tutar güvenliğin bir anlamı kalmaz.


Birde güvenlik personel sayısı çok önemli. Bazı sitelerde sadece güvenlik var desinler diye gerek görülenden az sayıda personel çalıştırılıyor, bu orada bir olay yaşandığında güvenlik personelinin yerinde ve zamanında müdahale edememesi veya haberim yoktu göremedim gibi sorunlarla karşılaşmasına sebebiyet veriyor veya şişirilmiş güvenlik kadrosu da sadece aidatların yüksek olmasından başka bir işe yaramaz. O yüzden profesyonel bir destek almak güvenlik açısından önemli hangi noktalara ve kaç güvenlik gerektiği devriye, otomasyon sistemlerinin kontrolüne ve güvenlik amiri gerekiyorsa bunların çalışma şekillerini belirtmek uzman kişiler ile sağlanabilir aksi takdirde boşa para verirsiniz ve hiçbir fayda göremezsiniz. 


Son olarak site veya binaların girişlerine konan kulübelerde danışma adı altında çalışan personeller var. Ehliyetsiz birine araba verip trafiğe çıkartmakla bu personelleri bu kulübelerde oturtmak arasında hiçbir fark yoktur çünkü bu kişilerin ne eğitimi var ne de bu görevi yapabilmek için güvenlik sertifikası eğer amaç güvenlik değil ise neden amacı güvenlik olmayan birini kapıya oturtursunuz oysaki detaylı incelendiğinde güvenlik firmasının çalıştırdığı personel ile danışma diye adlandırılan kulübede çalışan personelin ücretleri arasında çok büyük farklar yoktur. Güvenliğin 7/24 olması esastır. Ancak bu tür siteler ya gündüz personel çalıştırıp gece boş bırakırlar ya da tam tersini yaparlar. İzin günlerinde ve yıllık izinlerinde boş kalır, yaptıkları işin hiçbir anlamı kalmaz. Sonuç hiçbir yetkisi olmayan bu kişilere site sakinlerinin ceplerinden boş yere para ödenir.


Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat 



Site sakinlerine duyurulur!



Geri Dön