25 / 04 / 2024

Sütteki akılalmaz zam oyunu pes dedirtti! Sütte daha fazla zam beklentisi yüzünden bakın ne yapmışlar!

Sütteki akılalmaz zam oyunu pes dedirtti! Sütte daha fazla zam beklentisi yüzünden bakın ne yapmışlar!

Son zamanlarda arzda yaşanan sorunlar süt fiyatının 12 TL’ye kadar yükselmesine neden oldu. Süte sürekli gelen zam sonrası perde arkasında oynanan oyun ağızları açık bıraktı. İşte detaylar...



MALİYET ARTIŞLARI ETKİLİ OLDU

Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kazancıgil, “Önceki haftalarda yem fiyatına gelen 10-15 TL’lik zam, bunun yanında kaba yem, silaj, yonca ve samanda fiyat artışları bir miktar sütün maliyetini de yükseltti. İlk gelen zamlar arz-talepten kaynaklıydı fakat şimdi maliyet de etkili oldu. En son önceki hafta ortaya çıkan rakamlar ve marketlerin de tesadüfen fiyat zamlarını bu dönemde rafa yansıtması dikkat çekti. Yapılan bu zamma arz-talep etkisi ve son olarak maliyet artışı da yansımış oldu. Maliyet zamlarında asgari ücret ve diğer kalemlere gelen zamlar etkili oldu” şeklinde konuştu.

Sütteki akılalmaz zam oyunu pes dedirtti! Sütte daha fazla zam beklentisi yüzünden bakın ne yapmışlar!

ZAM YÜZDE 10-12 CİVARINDA

Kazancıgil, maliyet artışının ortalama yüzde 10 oranında olduğunu bildirdi. USK’nın 8,5 TL’lik fiyatı baz alındığında, zammın yüzde 10-12 oranının üzerinde olduğunu söyleyen Kazancıgil, “Önceki hafta zam geldiği için piyasalara yansıması daha çok yeni. Marketler yavaş yavaş fiyatları yansıtıyorlar. Satışta ilk anda düşüş görebiliriz fakat zamlı aylıklar daha halkın cebine bile girmedi. Tüketimde arz talepteki oynaklığı görmek için hem zammın tam oturması hem de zamlı aylıkları beklememiz lazım. Bu yüzden tüketim için şu anki durumlar çok kırılgan” dedi.

DAHA FAZLA ZAM BEKLENTİSİ NEDENİ İLE SATIŞLAR DÜŞMEDİ

Devamlı zam beklentisinin toptancı kanadında satışları yükselttiğini de vurgulayan Kazancıgil, “Elimde 10 teneke fazla peynir olsun, gelecek hafta daha pahalı olur’ düşüncesiyle hareket edildiğini söyledi. Kazancıgil, “Enflasyon ortamında maldan para kazanma denklemi yüzünden ilginç derecede satışları destekledi. Satışlarda yükselen bir grafik yaşandı ve çok düşen bir satış grafiğe denk gelmedik. İşletmeler ürünlerini sattılar, tahmin edilen bir düşüş de olmadı. Mega Center’da elindeki ürününü satamayan ve elinde kalanı hiç duymadık. İşler kötü değil fakat fiyat artışından dolayı finansmana ulaşım ve operasyon zorlaşıyor. Fiyatlar artarken talebin azalmamasının nedeni ise fiyatın daha da artacağı beklentisi” şeklinde konuştu.

Aile Bakanlığı müjdeleri ardı ardına verdi! Resmen açıklandı! Yeni bir sosyal destek yardımı geliyor!

2023 yılı Aile Bakanlığı sosyal destek programları belli oldu! İşte 50'ye yakın sosyal destek ödemesi

Aile Bakanlığı’ndan müjde üstüne müjde! 2023 e-devlet 700 TL gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır?


Geri Dön