25 / 04 / 2024

Tapu harcı indiriminde son gün yarın!

Tapu harcı indiriminde son gün yarın!

Bakanlar Kurulu'nun tapu harcında yaptığı indirim yarın mesai bitiminde sona eriyor. İndirimden yararlanmak isteyen kimselerin devir işlemlerini yarın gerçekleştirmeleri gerekiyor..



Gayrimenkullerin devir işlemlerine karşılık olarak ödenmesi gereken tapu harcında Bakanlar Kurulu'nun yaptığı indirim yarın sona eriyor.


Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Ancak, Bakanlar Kurulu'nun yapmış olduğu indirim ile bu oran binde 20'den binde 15'e düşürülmüştü. İndirim yalnız konut ve işyeri devir işlemlerinde geçerli oldu. 


Örnek hesaplama

Ali Bey, 200 bin TL değerindeki konut için alıcı olarak binde 20'sine tekabül eden 4 bin TL'lik harç ödemek ile mükellef oluyordu. Satıcı da 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL tapu harcı ödeniyordu.


Ali Bey, 30 Eylül 2017 tarihine kadar söz konusu 200 bin TL değerindeki konut için alıcı olarak binde 15'ine tekabül eden 3 bin TL harç ödeyecek. Satıcının da 3 bin TL ödeyeceğini düşünürsek, toplamda 6 bin TL tapu harcı ödenecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön