19 / 04 / 2024

Tapu harcı ödemesi nereye yapılır?

Tapu harcı ödemesi nereye yapılır?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, tapu harcı ödemesi nereye yapılır?



Ev, işyeri, arsa ve arazilerin devir işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Tapu işlemleri bağış yada satış olarak yapılabiliyor.  

 

Bağış, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış - hibe deniyor.  Bağış işleminde bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor.
 

Tapu satış işlemlerinde ise alıcı ve satıcı karşılıklı olarak devir işlemini gerçekleştiriyor. Tapu harcını ise iki tarafta aynı oranda ödüyor. 

 

Kimler tapu harcı öder?

 

Tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 


b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 


c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 


d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 


e) Rücularda rücu eden taraf, 


f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.

 

Tapu harcı ne kadar 2017?
492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.

 

Bakanlar Kurulu, 15 Mart'ta son düzenleme ile kendisine verilen yetkiyi kullanarak tapu harcında binde 5 oranında indirim yapmıştı.Alınan karar gereğince tapu harcı indirimi 30 Eylül'de sona erdi. Tapu harcı yine binde 20 oranında ödeniyor. 

 

Tapu harcı hesaplama örneği 2017
Satış bedeli 200 bin TL olan bir dairenin tapu harcı masrafını hesaplayalım:

Satış bedeli: 200 bin TL
Tapu harcı: binde 20
Harç bedeli: 4 bin TL

 

Eksik tapu harcı cezası 2017
Tapu satış bedelini olduğundan daha düşük beyan ederek düşük oranda harç ödeme yapmanın cezası bulunuyor. Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek tahsil edilir. Bu bedel hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.

 

Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

 

Tapu harcı ödeme yerleri 2017
Tapu harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 

 

Ayrıca tapuda yeni geçilen e-tahsilat uygulaması ile de tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

 

Anlaşmalı bankalar:
- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.
- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.
- OYAK BANK T.A.Ş.
- ŞEKERBANK A.Ş.
- T.C. ZİRAAT BANKASI
- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.
- T.HALK BANKASI T.A.Ş.
- T.İŞBANKASI A.Ş.
- TURKISH BANK
- YAPI VE KREDİ BANKASI

 

Tapu harcı pişmanlık beyannamesi örneği!

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön