25 / 04 / 2024

Tapu harcı ödemesi nereden yapılır?

Tapu harcı ödemesi nereden yapılır?

Gayrimenkullerin devir sürecinde tapu müdürlüğüne belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapuda ödenecek harç, yapılan devrin türüne göre değişiyor. Peki, tapu harcı ödemesi nereden yapılır?



Tapu harcı ödemesi nereden yapılır?

Gayrimenkullerin devir sürecinde tapu müdürlüğüne belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapuda ödenecek harç, yapılan devrin türüne göre değişiyor.


Devir satış yolu ile yapılmışsa her iki tarafın da harç ödemesi yapması gerekirken, bağış yolu ile yapılan devirlerde yalnız devri yapan kimsenin harç ödemesi yeterli oluyor. Ayrıca bu iki işlemde tahsil edilen harç oranlardı da farklı şekilde hesaplanıyor.


Satışta tapu harcı..

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu bedeli hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor.


Bağışta tapu harcı..

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel 82,50 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu harcı ödemesi nereden yapılır?

Tapu harçları, devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca yetkili bankalar aracılığı ile de tapu harcı ödemesi yapılıyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.



Tapu bağış işlemleri 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön