19 / 04 / 2024

Tapu harcını kim ne kadar öder?

Tapu harcını kim ne kadar öder?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Burada yapılacak her devir işlemi için tapu dairesine belli bir oranda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harcını kim ne kadar öder?



Tapu harcını kim ne kadar öder?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Burada yapılacak her devir işlemi için tapu dairesine belli bir oranda harç ödemesi yapılıyor.


Tapu harç oranı, satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Ancak kimi alıcı veya satıcılar daha az harç ödemek için satış bedelini olduğundan az beyan ediyor.


Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde Maliye taraflara vergi cezası kesiyor. Tapu harcı ödemesi, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yapılıyor. 


Ayrıca, anlaşmalı bankalar aracılığı ile de ödeme yapılabiliyor. Peki, tapu harcını kim ne kadar öder?


Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. İki taraf da satış bedeli üzerinden ayrı ayrı binde 20 oranında ödeme yapmak ile mükellef oluyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkul devri için alıcı 2 bin TL, satıcı 2 bin TL ödemek zorunda oluyor.


Aynı zamanda 87,25 TL olan tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor. Bu ücret yalnız alıcı tarafından ödeniyor.  



Tapu şerhi harcı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön