25 / 04 / 2024

Tapu işlemleri tapu takas sistemi ile nasıl yapılır?

Tapu işlemleri tapu takas sistemi ile nasıl yapılır?

Tapu takas sistemi, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesini amaçlıyor. Peki, tapu işlemleri tapu takas sistemi ile nasıl yapılır?



Tapu işlemleri tapu takas sistemi ile nasıl yapılır?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesine gerçekleşiyor. Gayrimenkul devir işlemleri sürecinde kimi zaman alıcının parayı vermemesi veya satıcının asıl gayrimenkul sahibi olmaması gibi sorunlar yaşanabiliyor.


Bu gibi tapu dolandırıcıklarının yaşanmaması adına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank bir sistem oluşturdu. Buna göre, devir teslim sürecinde para banka tarafından bloke edilecek ve sorun yaşanmaması halinde satıcıya iletilecek.


Mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesini amaçlayan sistem şu şekilde işliyor;


1 - Tapu dairesinden alınan e-ödeme numarası ile taputakas.com.tr adresinden veya taputakas mobil uygulaması ile sisteme girilir.


2 - Satıcı e-ödeme numarası ve gerekli bilgileri sisteme girer. Sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletir.


3 - Alıcı e-ödeme numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme girer.


4 - Gayrimenkul ve komisyon bedelleri Takasbank'ın hesabına gönderilir. Ödemelerin sisreme kayıt esnasında bildirilen hesap numarasından gönderilmesi zorunludur.


5 - Tapu dairesinde tescil işlemi gerçekleştiğinde Takasbank tarafından gayrimenkul bedeli satıcıya EFT ile gönderilir.


Tapu takas uygulama harcı..

Sistemin kullanılması halinde alıcı ve satıcılardan, satış bedeline bakılmaksızın 70 TL ücret tahsil ediliyor. Bu tutar, tapu dairesinde işlem tamamlanmasa dahi iade edilmiyor.


Ücret alıcı ve satıcılar tarafından sisteme kayıt esnasında bildirilen hesaptan ve EFT açıklamasına TVS Ref No ya da E-Ödeme (Makbuz) numarası yazılarak gönderilmelidir. (Alıcı ücreti, dilerse alış bedelinin içerisine dahil ederek tek EFT ile gönderebilir)


Yeni tapu takas uygulaması nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön