23 / 04 / 2024

Tapu sigortası nedir?

Tapu sigortası nedir?

Ödemelerde bir sorunla karşılaşılması durumunda, kredi veren kurumlar gayrimenkul üzerine konan ipoteğin biran önce nakde çevrilmesini sağlamak zorunda kalıyor. Peki, tapu sigortası nedir?



Tapu sigortası nedir?

Gayrimenkul finansman piyasalarının temelinde kredi veren kurumların ihraç ettikleri menkul kıymetler ile fon sağlamaları ve bu sağladıkları fonları tüketicilere ipotekli konut kredisi şeklinde kullandırmaları yatıyor.


Bu bağlamda, söz konusu menkul kıymetlerin nakit akışlarının düzenli gerçekleştirilmesi kredi ödemelerinin zamanında ve kesintisiz olarak yapılmasına bağlı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ödemelerde bir sorunla karşılaşılması durumunda, kredi veren kurumlar gayrimenkul üzerine konan ipoteğin biran önce nakde çevrilmesini sağlamak zorunda kalıyor, bu süreç ise kurum tarafından vakit ve para kaybı anlamına geliyor. 


Bu durumda, ipotekli konut kredilerine dayalı gayrimenkul finansman sisteminin temel amacı olan kişilerin daha kolay şartlarda gayrimenkul sahibi olabilmesinden de uzaklaşılmış olmakta ve ikinci el ipotek piyasalarında ihraç edilen menkul kıymetlere yönelik talep ve menkul kıymetlerin değeri de olumsuz etkiliyor. 

 

Bu çerçevede, tapu sigortası gayrimenkule yönelik mülkiyet risklerini güvence altına alan bir sigorta şekli olarak tanımlanabiliyor. Tapu sigortacısı yasal sistem içinde mülk sahibinin haklarını koruyor ve başarısız bir savunmada da sigortalı mülk sahibinin sigorta kapsamındaki kayıplarını ödüyor.



Tapu sigortası konut, işyeri veya yangın sigortası gibi diğer sigorta ürünlerinden önemli bir farkla ayrılıyor; Bu ürünler farklı risklere karşı gayrimenkulün değerini gelecekteki olası kayıplara karşı korurken, tapu sigortası geçmişteki işlemlerden kaynaklanan kusur ve risklere karşı koruma sağlıyor. 

 

Tapu sigortası, mülk sahibini sigortalayan “Mülk Sahipleri Poliçesi” ve gayrimenkul teminatlı alacak sahiplerini sigortalayan “Borç Verenler Poliçesi” olarak iki temel poliçe altında düzenleniyor.


Tapu sigortası satın alma, satış ve yeniden finansman süreçlerinin daha hızlı, daha kolay ve daha düşük maliyetle gerçekleşmesini sağlıyor.


Nakit akışını hızlandırarak alım satım işlemlerinin karlılığını arttırıyor. Borç verenler tarafından ek teminat, yatırımcılar ve geliştiriciler tarafından ise riskin minimize edilmesi ve projelerin planlanan şekilde ilerlemesi için kullanılıyor. 



Tapu sicil sigortası nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön