19 / 04 / 2024

Tapu ve imar kanunlarında değişiklik teklifi TBMM'de!

Tapu ve imar kanunlarında değişiklik teklifi TBMM'de!

Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Milletvekilleri kanun teklifiyle ilgili görüşlerini paylaştı.



Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; gruplar adına milletvekilleri söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, düzenlemenin yeteri kadar tartışılmadığını, geçmişte yapılan düzenlemelerden birtakım çevrelerin yararlandığını, yeni teklifin de 'acaba birilerine rant mı dağıtılıcak?' sorusunu akla getirdiğini iddia etti.

MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Baki Şimşek, teklifle mülkiyet hakları kapsamında vatandaşların yaşadığı sorunların giderilmesinin amaçlandığını savundu. Sahte tapu satışlarına karşı alınacak önlemler hakkında konuşan Şimşek, ''Hastanelerdeki el okuma sisteminin tapu müdürlüklerinde uygulanması lazım. Yapılan hataların önlenmesinde çok etkili bir yöntem olacak. Bu yöntemle sahte satışların önüne geçebiliriz." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise şehirlerde bir planlamanın yapılmadığını, kararların merkezden alındığını, kentsel dönüşüm adı altında şehirlere ihanet edildiğini iddia etti. Diyarbakır'da bulunan kentsel dönüşüm ile toplumun hafızasının silindiğini,  TOKİ  binalarında yaşayan insanların mutsuz olduğunu öne süren Paylan, teklifte vatandaşların taleplerinden ziyade müteahhitlerin taleplerinin yansıdığını iddia etti.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ise büyükşehir belediyelerinde Kamu Ortaklık Payı için ayrılan kamulaştırmaların yapılmadığını, bu alanlar için ayrılan yerlerin kamunun eline geçmediğini, yerel yönetimlerin elindeki yetkilerin merkezi yönetime verildiğini ileri sürdü..

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da düzenlemenin imar rantına dönük olduğu yönünde yapılan eleştirileri reddederek, teklifin iddia edilenin aksine rantın önlenmesi için hazırlandığını belirtti.

Minsolmaz, düzenlemeyle vatandaşların menfaatine uygun bir çalışmalar düzenlediklerini söylerek, "Kanunun tüm hükümleri tek tek incelendiğinde göreceksiniz ki tapu mevzuatında vatandaşımızın işlem yükünü ve kırtasiyesini azaltan uygulamalar olduğu anlaşılacaktır." açıklamasında bulundu.

Teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasıyla TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine Adan, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

İmar Kanunu ile Kadastro Kanunu'nda değişiklik talebi!


Geri Dön