27 / 04 / 2024

Tapuda elbirliği nedir?

Tapuda elbirliği nedir?

Tapuda elbirliği nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan elbirliği mülkiyeti ve bu mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi ile ilgili esaslar...



Tapuda elbirliği nedir?

Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyeti olarak tanımlanıyor.


Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.


Tapuda elbirliği mülkiyetinde mal sahipliği ya da miras yoluyla elde edilen mülk paylara bölünmüyor. Böylece malikler arasında paydaşlık değil, ortaklık söz konusu oluyor. 


Kanununun 701. Maddesine göre ortakların hakkı mülkün belli bir payına değil, tamamına ilişkin olarak ifade ediliyor.


Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyetine sahip mirasçılardan her biri bu mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi isteminde bulunabiliyor. Başvuru taşınmazın bulunduğu yer Tapu Sicil Müdürlüğüne yapılıyor. 


Başvuruda bulunulurken talepte bulunulan taşınmazın tapu bilgilerinin ve mirasçılık belgesinin de dilekçeye eklenmesi gerekiyor. Tapu sicil müdürü, dilekçeyi aldıktan sonra mirasçılık belgesinde adı geçen diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet ediyor.


Masraflar, başvuruda bulunan mirasçı tarafından karşılanıyor. Tebligatların diğer mirasçılara mutlaka ulaşması gerekiyor. Bu nedenle TC kimlik numaraları ile mernis adreslerinin tespit edilmesi ve Tebligat Kanunu m. 21’e göre tebligatların yapılması gerekiyor.



Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi!



Geri Dön