19 / 04 / 2024

Tapuda ipotek harcı!

Tapuda ipotek harcı!

Konut kredisi kullanılarak alınan gayrimenkul üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Tapuya ipotek konulması kredi alırken banka tarafından yapılıyor. Peki, tapuda ipotek harcı ne kadar? İşte, tapuda ipotek harcı!



Tapuda ipotek harcı!

Konut kredisi kullanılarak alınan gayrimenkul üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Tapuya ipotek konulması kredi alırken banka tarafından yapılıyor. 


Kullanılan kredinin tüm taksitlerinin ödenip borcun tamamının bitmesi halinde banka tapudaki ipoteğin kaldırılması için tüketiciye ipotek fek yazısı veriyor. Banka bu yazı üzerinden müşteriden belli miktarda ücret ödemesini istiyor. 


İpotek fek yazısının ödenmesi ile ilgili bir yasa bulunmuyor. Bu yüzden bu ücret ödenmesi zorunlu olmayan bir ücret olarak karşımıza çıkıyor. Bu hususta banka ile yapılan sözleşme önem teşkil ediyor.


Sözleşmede "İpotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir." şeklinde bir hüküm bulunuyor ve siz bunu imzalamışsanız, ücreti ödemeniz gerekiyor. Ancak sözleşmede böyle bir hüküm yoksa, ücreti ödemek zorunda olmuyorsunuz. 


Tapuda ipotek fek masrafı bankanın vereceği ipotek fek yazısı sebebiyle alınıyor. Bu masraf bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Tapuda ipotek fek masrafı için talep edilen tutar 100 liradan başlayarak 500 liraya kadar yükseliyor. Tapuda ipotek fek masrafı ortalama 250 TL civarındadır. 


İpotek fekki ücreti dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön