29 / 03 / 2024

Tapuda kira şerhi nedir?

Tapuda kira şerhi nedir?

Taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları kapsamında şerh konulabiliyor. Peki, tapuda kira şerhi nedir? İşte yanıtı...



Tapuda kira şerhi nedir?

Taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları kapsamında şerh konulabiliyor.


Kiraya verilen gayrimenkulün tapusu üzerinde konulan şerh kira şerhi olarak karşımıza çıkıyor. Kira şerhi; gayrimenkulün sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işleniyor.


Tapuda kira şerhi nasıl yapılır?

Kira şerhinin yapılabilmesi için kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi ve kiracıya şerh yetkisinin verilmiş olması gerekiyor.  


Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması da gerekli oluyor.


Tapuda kira şerhi için gerekenler:

-Kiralanan yerin tapu senedi, 

-Kira sözleşmesi,

-Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, 

-İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge,

-Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi). 


Tapuya şerh koymak ne demektir?


Geri Dön