24 / 04 / 2024

Tapuya ipotek koymak için gerekli evraklar!

Tapuya ipotek koymak için gerekli evraklar!

Tapu üzerine konulacak ipotek ile, mevcut olan veya ileride doğması muhtemel olan borçların güvence altına alınıyor. Peki, tapuya ipotek nasıl konur? Tapuya ipotek koymak için gerekli evraklar nelerdir?



Tapuya ipotek koymak için gerekli evraklar!

Tapu üzerine konulacak ipotek ile, mevcut olan veya ileride doğması muhtemel olan borçların güvence altına alınıyor. İpotek, talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemi olarak tanımlanıyor. 


Sınırlı bir ayni hak olan ipotekli taşınmaz mal bir başkasına devredilebiliyor. Peki, bir taşınmazın üzerine ipotek nasıl konur? Tapuya ipotek koymak için gerekli evraklar nelerdir?


Tapuya ipotek koymak için gerekli olan evrakların temin edilmesi ve bir talep dilekçesi ile tapu dairesine müracaay edilmesi gereliyor


Tapuya ipotek koymak için gerekenler..

- İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi


- Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları


- Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.


- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


- Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri


M.K 785 maddesi: 

"Gayrimenkul rehin edilirken hangi ipotek derecesine kaydedilirse o derecenin ifade ettiği kuvvetle teminat teşkil eder. Derecelerden birinin boşalması halinde bir alttaki derecede bulunan ipotek boşalan dereceye geçmez. Bankalarca veya kamu kurum kuruluşlarınca verilen kredilere karşılık teminat verilen taşınmazların ipotek işlemlerinde resmi senet düzenlenmez. Müşterek mülkiyete konu olan bir taşınmaz malın paydaşları kendi paylarını ipotek verebilirler."



İpotek talep dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön