20 / 04 / 2024

Tarla emlak vergisi ne kadar?

Tarla emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi kanununa göre tarla sahipleri de emlak vergisi mükellefi oluyor. Peki, tarla hisseli ise ne olur? Hisseli tarla kim nasıl emlak vergisi mükellefi olur? Tarla emlak vergisi ne kadar?



Tarla emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi kanununa göre tarla sahipleri de emlak vergisi mükellefi oluyor. Tarla sahipleri emlak vergisi borcunu senede iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor.


2015 yılına ait emlak vergisi 1. taksit dönemi 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Hala vergi borcunu ödememiş mükelleflerin son 6 gün içerisinde ödemelerini yapması gerekiyor. 


İsteyenler bu dönemde tüm vergi borcunu ödeyebiliyor. İsteyen mükellefler ise Kasım ayında ikinci taksitlerinin ödemesini yapabiliyor. Peki, tarla emlak vergisi ne kadar?


Normal yörede: Arazi vergisinin oranı binde 1,

Büyükşehirde: Arazi vergisinin oranı binde 2.


Tarla için ödenecek vergi bedeli, taşınmazın değeri üzerinden yukarıdaki oranların hesaplanması ile bulunuyor.


Peki, tarla hisseli ise ne olur? Hisseli tarla kim nasıl emlak vergisi mükellefi olur?


Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Bir araziye  paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. 


Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmayan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


Emlak vergisi istisnası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön