29 / 03 / 2024

Tayvanlılar, Türklerle ortaklık kurup Avrupa'ya açılmak istiyor!

Tayvanlılar, Türklerle ortaklık kurup Avrupa'ya açılmak istiyor!

Tayvan Ticaret Merkezi Türkiye Direktörü Patty Yen, Tayvanlı iş insanlarının Türkiye'ye ilgisinin yüksek olduğunu, Türklerle ortaklık kurarak Avrupa pazarına beraber giriş yapmak istediklerini söyledi.




Teknoloji markalarıyla dünyada adından söz ettiren Tayvan, Avrupa'ya açılma konusunda Türkiye'yi hedef olarak belirledi. Bununla beraber Tayvanlı üreticiler, Türkiye'de marka bilinirliliklerinin artmasını istiyorlar. Pek çok Tayvan markasının Türkiye'de beğeni ile kullanıldığını ama tüketicilerin bu ürünlerin Tayvan malı olduklarını bilmediklerini ifade eden Tayvan Ticaret Merkezi Türkiye Direktörü Patty Yen, Türkiye'de hem Tayvan malı bilincini artırmak hem de ikili iş ortaklıkları sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Bu amaçla eylül ayında İstanbul'da büyük bir organizasyona hazırlandıklarını söyleyen Patty Yen, bu organizasyonda Tayvan'ın kalitesi kanıtlanmış 100 ürününü tanıtacaklarını dile getirdi. Patty Yen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim büyük bir ödülümüz var. Tayvan Mükemmelliği Ödülü. Bu ödülün anlamı, yüksek kalite, inovatif ve değerli ürünleri desteklemek, tanıtmaktır. Hükümetin desteklediği bir ödül bu. Asus, HTC, Acer, Pailoung gibi markaların hepsinde Tayvan Mükemmelliği Ödülü var. Beklentilerimiz, alışverişin artması ancak Türkiye'den insanların Tayvan ürünlerinin farkına varmalarını istiyoruz. Beğendikleri markaların Tayvan'a ait olduğunu bilmiyor insanlar. Mükemmel Tayvan ürünlerinde biz ürünlerin ne kadar kaliteli olduğunu ispatlamış durumdayız. Ama artık bu ürünlerin Tayvan'a ait olduğunu anlatmak istiyoruz. Yenilik, iyi kalite ve fiyat bizim ürünlerimizde var. İnovatif olan bu tür ürünleri Türklerin beğendiğini biliyorum. Tayvan'ın bu kadar kaliteli ürünü olduğunu öğrenince çok şaşıracaklar. Bizim Tayvanlı firmaları buraya getirmemizin bir diğer amacı da Türk firmalarıyla tanıştırmak ve beraber Avrupa'ya açılmalarını sağlamak."


Hedef sektör tekstil


Tayvan Ekonomi Bakanlığı'nın tekstil ürünlerini ana sektörlerden birisi olarak seçtiğini anlatan Patty Yen, geçtiğimiz yıl Tayvan'ın tekstilde makineden hazır giyime kadar 11.8 milyar dolarlık ihracat, 3.2 milyar dolar da ithalat yaptığını aktardı. Tekstilin Tayvan için artık net ihracat yapan bir sektör olduğunu vurgulayan Patty Yen, Türkiye'deki tekstil sektörünün çok dinamik olduğunu ve Tayvan olarak Türkiye tekstil pazarında daha fazla bulunma istediklerini ifade etti. Patty Yen, "İlk önce Tayvan tekstil makinelerini genellikle ithal ediyordu. Zaman içerisinde Tayvan kendini bu alanda yeniledi. Günümüzde tekstil makineleri üretim ihraç ediyor. Mesela örnek olarak Pai Lung markası var. Dünyanın ilk 3 firmasından biri. Türkiye'ye de ihraç ediliyor bu makine. Daha farklı tekstil markalarını da Türkiye'de tanıtacağız" dedi.


Tayvan Mükemmelliği Ödülü sahibi Teco isimli motor markalarının Türkiye'de ofis açmaya hazırlandığını açıklayan Petty Yen, Teco'nun Türkiye'ye gelmesinin amacının burada bir firmayla ortaklaşa Ortadoğu ve Avrupa'ya açılmak istemesi olduğunu bildirdi.


'Tayvan ve Türkiye arasında 1.8 milyar dolar ticaret'


Türkiye pazarı için kaliteli ve ulaşılabilir ürünleri tanıttıklarını belirten Patty Yen, 1985'ten bu yana ofis olarak İstanbul'da faaliyet gösterdiklerini anlattı. "Bizim amacımız iki ülke ticaretini geliştirmek ve ortaklıkları sağlamak" diyen Patty Yen, Tayvan ve Türkiye arasındaki ticaretin 1.8 milyar dolar olduğunu, tanıtım faaliyetleriyle birlikte bunun daha da artacağını umduklarını kaydetti.


Patty Yen, İstanbul'da faaliyet gösteren ofisleriyle ilgili şunları söyledi: "Bizim ofisimiz iki ülke arasında bir köprü. Mesela Tayvan'dan bir ürün getirmek istiyorlarsa buna yardımcı oluyoruz. Tayvan'a gitmek isteyenler olursa uçak biletinden yapacakları görüşmelere kadar yardım ediyoruz. Bazen Tayvan'dan gelen belediye yetkilileri ile de Türk işadamlarını buluşturuyoruz. Pek çok Türk işadamı derneği ile organizasyon yapıp Tayvan'a gitmelerini sağladık. Tayvan'daki fuarlara ve fabrikalara gitmelerini sağlıyoruz. Aslında biz her iki ülkenin derneklerini biraz cesaretlendirip tanıştırmak istiyoruz. Tayvan'a vize sorunu da bitti artık. İnternetten form doldurmak yeterli gitmek isteyenler için. Tayvan'da yatırımlar için teşviklerimiz var. Tayvan'da bununla ilgili çalışan bir ofisimiz var ve yol gösteriyor. Ama önce bize gelmelerinde fayda var."


Dünya


Geri Dön