29 / 03 / 2024

Tellaliye harcını kim öder?

Tellaliye harcını kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellaliye harcına tabi tutuluyor. Peki, tellaliye harcını kim öder? Tellallık harcının mükellefi kimdir?



Tellaliye harcını kim öder?

Belediye gelirleri kanunu gereğince, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzel kişiler tarafından her ne surette olursa olsun her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellaliye harcına tabi tutuluyor.


Peki tellaliye harcını kim öder? Tellal harcının mükellefi kimdir? Tellaliye bedelininin mükellefi aynı kanun kapsamında madde 68'de açıklanıyor.


Kanun gereğince, tellallık Harcı, belediyelerce görevlendirilecek yetkililer tarafından makbuz mukabili tahsil olunuyor. 


Tellallık harcı mükellefi:

Madde 68 – Tellallık Harcını, mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler ödemekle mükelleftirler.


Gerçek veya tüzel kişiler yapacakları satışları, satış yapmadan önce belediye veya mahallindeki belediye ilgililerine haber vermekle ödevlidirler. Haber verilmediği takdirde harç yüzde 50 fazlasıyla tahsil olunur.


Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere, tellaliye harcının mükellefi mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler oluyor.


Tellaliye harcı oranı..

Tellaliye harcının nispeti, yüzde 2'dir. 100 Yeni Türk Lirasını aşan satışlarda aşan kısım için nispet yüzde 1'dir.


Tellaliye nedir?



Geri Dön